Cesàries en un de cada cinc parts a l'Arnau, que n'estabilitza el nombre

SEGREcom
22-08-2015
  • Cesàries en un de cada cinc parts a l'Arnau, que n'estabilitza el nombre

L'Arnau de Vilanova ha estabilitzat el nombre de parts per cesària. La xifra es manté per sota del 20% (un 19,9% l'any passat i un 19,13% el 2013), números que s'allunyen del 25% de fa quatre anys. Malgrat que el percentatge ha baixat considerablement, encara supera el 15% que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), malgrat que segons el cap d'Obstetrícia de l'hospital, Xavier González Tallada, "l'OMS demana impossibles, no es pot recomanar el mateix a tots els països del món perquè les realitats són molt diferents". Tot i així, l'Arnau és l'hospital català de gran mida amb menys percentatge de cesàries, lluny del 29,5% i del 27,1% del Clínic i del Vall d'Hebron, respectivament.

En aquest sentit, González Tallada va destacar que "fa ja tres anys que s'està per sota del 21% que recomana l'Agència Catalana de Salut, amb la qual cosa podem afirmar que hem aconseguit estabilitzar el percentatge de parts abdominals". Per aconseguir aquest objectiu, l'Arnau va implantar estratègies com deixar de fer cesàries automàticament a les dones el part anterior de les quals hagués estat per aquesta via o fer una prova d'oxigen i PH al fetus per determinar el seu estat. D'altra banda, l'hospital de la Seu d'Urgell és el centre català que practica menys parts abdominals, només el 12,6%, seguit per l'Hospital de Campdevànol, a Sant Quirze de Besora i el de Terrassa, amb un 14,3% i 14,4%.

La Clínica de Ponent (antiga L'Aliança) supera tant les recomanacions de l'OMS com les de l'Agència Catalana de Salut al fer un 28% de cesàries. L'hospital d'Amposta és el que més cesàries practica, amb un 56,9% i el d'Aran el tercer, amb un 43,4%. L'Arnau va atendre l'any passat 2.659 parts, xifra que baixa des de fa anys.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta