Cinquanta cavalls a la transhumància pel Sobirà

M. CODINAS / M. MOLINA
25-12-2019
  • Cinquanta cavalls a la transhumància pel Sobirà

Uns 50 cavalls van recórrer la C-13 al seu pas per Roní, Rialp i Sort des de diumenge fins a arribar ahir a Montardit per l’N-260 amb motiu de la transhumància, que té lloc un parell de vegades a l’any en aquestes carreteres del Pallars Sobirà. El bestiar hi havia de passar la nit de Nadal i es preveu que demà arribi a Tornafort, on es quedarà fins passat l’hivern per poder pasturar en zones més càlides.

El ramat va començar la transhumància a primers de novembre des de Sant Joan de l’Erm i ha estat tota la tardor a Romadriu, a prop de Llavorsí. El propietari del bestiar, Lázaro Moreno, va explicar que realitzen el trajecte amb tres pastors més per minimitzar així l’impacte que pugui tenir aquest trajecte en el trànsit.

No obstant, va apuntar que “les dos carreteres són canyada, per la quals cosa els animals estan emparats en lleis ancestrals” que els permeten fer la transhumància. Alhora, Moreno va recordar que la tradició s’està perdent i va demanar als consistoris de la zona que habilitin pastures perquè els animals puguin descansar a mig camí, com ja es fa a Sort.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?