Cisternes al Jussà i la Pobla de Cérvoles i el Vilosell estan al límit

m. molina / r. ramrez
Publicat: 
25-08-2016
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cisternes al Jussà i la Pobla de Cérvoles i el Vilosell estan al límit

Un estiu sense gairebé pluges ja es deixa notar en el proveïment d’aigua potable d’algunes poblacions. En les últimes setmanes han estat necessàries cisternes per subministrar poblacions del Pallars Jussà com el nucli de Claret, a Tremp, i el d’Estorm, a Sant Esteve de la Sarga. Uns proveïments d’urgència que se sumen als que es van donar de forma ocasional en alguns municipis lleidatans el mes de juliol passat. Per la seua banda, a les Garrigues, la Mancomunitat d’Aigües, que subministra una vintena de pobles d’aquesta comarca i del Segrià, va apuntar que el Vilosell i la Pobla de Cérvoles podrien necessitar cisternes a partir del cap de setmana si no descendeix el nombre de persones en aquestes dos localitats, la població de les quals es triplica en els mesos d’estiu.

El president de la Mancomunitat, Jaume Setó, va assenyalar que la dotació habitual d’aigua al llarg de l’any, de 120 litres per habitant i dia, ha arribat als 550 litres en les últimes setmanes. Va dir que el pantà d’Utxesa continua tenint reserves, però les conduccions d’aigua no tenen prou capacitat per superar el nivell de consum actual. Així mateix, va apuntar que la forta demanda obliga a bombar cabal les 24 hores, la qual cosa es tradueix en una despesa energètica més gran. Per això, l’entitat plantejarà a aquests dos municipis que habilitin dipòsits de més capacitat. Malgrat aquesta situació de conflicte, Setó va apuntar que ha arribat precisament en l’època en què les persones que estiuegen a les Garrigues tornen a les seues residències habituals, la qual cosa redueix considerablement la demanda d’aigua potable al Vilosell i la Pobla de Cérvoles.

Aquest és el tercer episodi de falta de pluges més greu registrat en dos segles, i afecta també l’agricultura i el medi natural. Encara que la majoria dels pantans tenen reserves per a la campanya de reg, hi ha preocupació pels cultius d’oliveres, ametllers i vinya, mentre que, al Prepirineu lleidatà, l’entitat ecologista Ipcena va advertir sobre l’estrès hídric dels boscos (vegeu els desglossaments).

Comparteix

També t'interessarà