Codis QR per gestionar la brossa de l’Albagés i rebre bonificacions

E. FARNELL
16-02-2020
  • Codis QR per gestionar la brossa de l’Albagés i rebre bonificacions
  • Codis QR per gestionar la brossa de l’Albagés i rebre bonificacions

L’ajuntament de l’Albagés ha iniciat un pla pilot per augmentar els percentatges del reciclatge d’escombraries al municipi, que actualment se situa en el 34%. Per fer-ho, ha creat una aplicació mòbil amb un sistema de punts que es van acumulant i suposaran bonificacions econòmiques al rebut de les escombraries. L’alcalde, Víctor Masip, va explicar que a cada família del municipi se li ha entregat una matrícula identificada amb un codi QR, que han d’activar a través del mòbil o amb etiquetes cada vegada que treguin les escombraries. A més, els contenidors de les diferents fraccions també compten amb un codi QR i un sistema de geolocalització. L’ajuntament ha previst un sistema paral·lel per a aquells veïns i gent gran que no disposin de smartphone. En aquest cas, se’ls ha entregat etiquetes que s’han d’enganxar a les escombraries abans de tirar-les als contenidors de les diferents fraccions, i apuntar la freqüència amb què tiren la brossa.

D’aquesta manera, cada vegada que els veïns treguin les escombraries han d’identificar-les primer (amb etiquetes o app) i portar el telèfon mòbil per llegir el codi del contenidor. Amb aquesta lectura, el servidor allotja informació sobre la fracció que està reciclant la família i a quin contenidor l’està dipositant a través de la geolocalització. Totes aquestes dades queden registrades i “com més reciclin més punts s’acumulen, especialment si es tracta de fracció orgànica”, va explicar Masip.

D’altra banda, el sistema també preveu una lectura dels contenidors per saber el pes de residus que allotgen i quins són els més utilitzats. Cada setmana l’empresa que recull els residus envia al consistori el pes de cada fracció i duen a terme un procés de verificació per saber si es fa correctament el reciclatge. Les bonificacions s’aplicaran cada sis mesos i l’objectiu del consistori és “arribar a congelar la taxa per als veïns que ho facin bé”, va explicar.

Segons el primer edil, un 94% dels 121 habitatges de la població ja s’han sumat a aquest pla pilot voluntari amb els dos models (app i etiquetes) per augmentar el reciclatge. La resta són cases de segona residència o esporàdiques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next