Com afrontar psicològicament el confinament?

LLEIDACOM/ Lourdes Farré
Publicat: 
02-04-2020
Actualitzat: 02-04-2020 18:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com afrontar psicològicament el confinament?

La situació de confinament que estem vivint aquests dies a causa de la Covid-19, ocasiona una sèrie de processos psicològics de gran impacte emocional. L’amenaça de la malaltia ens obliga a acceptar mentalment una situació nova i difícil d’encaixar, ja que hem hagut de canviar dràsticament els nostres hàbits quotidians, hem passat de fer vida normal (anar a treballar, a l’escola, sortir amb els amics, visitar als familiars...), a passar les 24 hores del dia a casa.

Afrontem per un costat la pèrdua de la certesa de la seguretat de la nostra societat, de sentir-nos tranquils i fora de perill en qualsevol espai, ja que hem d’estar constantment pendents de protegir-nos per tal d’evitar el contagi del Coronavirus. I com en totes les pèrdues, això implica un procés de dol amb cada una de les seves fases: negació, ràbia, negociació, depressió i acceptació. Reaccions que estem vivint tots aquests dies, ja sigui per la pèrdua d’un ésser estimat, o de la nostra sensació de benestar, seguretat i confiança.

Per altra banda, el confinament trastoca els pilars de la nostra existència diària, educats des de ben petits en els hàbits de “fer” i “compartir” fora de casa. Vivim una situació de crisi sanitària en la qual queden molts factors fora del nostre control i resten a la delegació del nostre govern. Hem de saber que és completament normal que totes aquestes situacions ens poden dur en algun moment a sentir certa ansietat, apatia o desgast, causat per la incertesa sobre el temps necessari de tornada a la normalitat, les greus seqüeles econòmiques que s’anticipen – difícils de predir- o, el sentiment de soledat en molts casos i la pèrdua de persones que estimem.

En aquests moments els psicòlegs afirmen que és important escoltar al nostre cos i les seves necessitats (de moviment, d’alimentació saludable, d’higiene, de descans, d’estar amb nosaltres mateixos...). Hem de cuidar-nos des dels aspectes més bàsics, és un moment de distància social, però també d’unió. Segons els entesos en salut mental, la connexió social ens pot ajudar a regular les nostres emocions i canalitzar-les d’una manera saludable.

La pandèmia ha canviat la nostra forma de relacionar-nos, de treballar, de passar les nostres hores d’oci, per això és important seguir les recomanacions establertes pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya:

- Informat bé. Aquests dies tenim molt temps per informar-nos, contrastar allò que veiem o llegim. És important que utilitzem fonts oficials. Així i tot, evita la sobre informació. Connectar-te permanentment no et farà estar millor informat, i augmentarà la teva angoixa innecessàriament.

- Informa bé als altres. És una responsabilitat col·lectiva no difondre informacions o rumors falsos, que poden agreujar l’ansietat col·lectiva.

- Organitza’t. Planificar la teva rutina a casa i pel que fa al teletreball, si n’és el cas, t’ajudarà a mantenir un equilibri mental.
Estigues connectat. Segueix-te relacionant amb els teus via missatges, videoconferències o trucades. És important mantenir aquells vincles sans amb qui t’estimes.

- Cuida’t, protegeix-te. Tan si estàs contagiat, com si no, segueix les recomanacions establertes per les autoritats sanitàries.

- Relaxa’t, distreu-te. Troba temps i espai per dedicar-te a tu mateix, són bons recursos de relaxació l’esport, el ioga, la meditació o activitats que et facin sentir bé. Assabenta’t de la gran oferta d’oci gratuït que ofereixen les plataformes i utilitza l’humor com a eina per reduir l’angoixa i mantenir la por a ratlla.

- Treu-ne la part positiva. Aprofita per reflexionar que aquesta situació és temporal, passada la qual tots haurem après moltes coses tant dels altres com de nosaltres mateixos.

 

Comparteix

També t'interessarà