Com afrontar psicològicament el confinament?

LLEIDACOM/ Lourdes Farré
02-04-2020
  • Com afrontar psicològicament el confinament?

La situació de confinament que estem vivint aquests dies a causa de la Covid-19, ocasiona una sèrie de processos psicològics de gran impacte emocional. L’amenaça de la malaltia ens obliga a acceptar mentalment una situació nova i difícil d’encaixar, ja que hem hagut de canviar dràsticament els nostres hàbits quotidians, hem passat de fer vida normal (anar a treballar, a l’escola, sortir amb els amics, visitar als familiars...), a passar les 24 hores del dia a casa.

Afrontem per un costat la pèrdua de la certesa de la seguretat de la nostra societat, de sentir-nos tranquils i fora de perill en qualsevol espai, ja que hem d’estar constantment pendents de protegir-nos per tal d’evitar el contagi del Coronavirus. I com en totes les pèrdues, això implica un procés de dol amb cada una de les seves fases: negació, ràbia, negociació, depressió i acceptació. Reaccions que estem vivint tots aquests dies, ja sigui per la pèrdua d’un ésser estimat, o de la nostra sensació de benestar, seguretat i confiança.

Per altra banda, el confinament trastoca els pilars de la nostra existència diària, educats des de ben petits en els hàbits de “fer” i “compartir” fora de casa. Vivim una situació de crisi sanitària en la qual queden molts factors fora del nostre control i resten a la delegació del nostre govern. Hem de saber que és completament normal que totes aquestes situacions ens poden dur en algun moment a sentir certa ansietat, apatia o desgast, causat per la incertesa sobre el temps necessari de tornada a la normalitat, les greus seqüeles econòmiques que s’anticipen – difícils de predir- o, el sentiment de soledat en molts casos i la pèrdua de persones que estimem.

En aquests moments els psicòlegs afirmen que és important escoltar al nostre cos i les seves necessitats (de moviment, d’alimentació saludable, d’higiene, de descans, d’estar amb nosaltres mateixos...). Hem de cuidar-nos des dels aspectes més bàsics, és un moment de distància social, però també d’unió. Segons els entesos en salut mental, la connexió social ens pot ajudar a regular les nostres emocions i canalitzar-les d’una manera saludable.

La pandèmia ha canviat la nostra forma de relacionar-nos, de treballar, de passar les nostres hores d’oci, per això és important seguir les recomanacions establertes pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya:

- Informat bé. Aquests dies tenim molt temps per informar-nos, contrastar allò que veiem o llegim. És important que utilitzem fonts oficials. Així i tot, evita la sobre informació. Connectar-te permanentment no et farà estar millor informat, i augmentarà la teva angoixa innecessàriament.

- Informa bé als altres. És una responsabilitat col·lectiva no difondre informacions o rumors falsos, que poden agreujar l’ansietat col·lectiva.

- Organitza’t. Planificar la teva rutina a casa i pel que fa al teletreball, si n’és el cas, t’ajudarà a mantenir un equilibri mental.
Estigues connectat. Segueix-te relacionant amb els teus via missatges, videoconferències o trucades. És important mantenir aquells vincles sans amb qui t’estimes.

- Cuida’t, protegeix-te. Tan si estàs contagiat, com si no, segueix les recomanacions establertes per les autoritats sanitàries.

- Relaxa’t, distreu-te. Troba temps i espai per dedicar-te a tu mateix, són bons recursos de relaxació l’esport, el ioga, la meditació o activitats que et facin sentir bé. Assabenta’t de la gran oferta d’oci gratuït que ofereixen les plataformes i utilitza l’humor com a eina per reduir l’angoixa i mantenir la por a ratlla.

- Treu-ne la part positiva. Aprofita per reflexionar que aquesta situació és temporal, passada la qual tots haurem après moltes coses tant dels altres com de nosaltres mateixos.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...