Com caçar correctament els bolets comestibles

REDACCIÓ / Laura Gómez
05-10-2021
  • Com caçar correctament els bolets comestibles

Les pluges i el fred de la tardor fan que els bolets creixin als boscos. A Catalunya és tota una tradició anar a caçar bolets, però, hi ha un parell de qüestions a tenir en compte abans d'anar d'excursió per la muntanya, tant si ets un boletaire de 'tota la vida' com si vols gaudir per primer cop d'aquesta experiència.

El primer que s'ha de tenir en compte és que hi ha algunes espècies de bolets que són tòxiques o molt perilloses, que poden ser fins i tot mortals. Els experts recomanen només caçar aquells que identifiquem plenament i dels que estem totalment segurs que són comestibles.ℹ️ Coneix quins bolets són comestibles i quins són tòxics i perillososLa millor manera de collir els bolets és fent palanca amb un ganivet, així trèiem tot el bolet i protegim el miceli. També es recomana no remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es troben a les capes superficials i si es malmeten pot ser que en aquest lloc no tornin a créixer bolets.

Recorda que no has de trepitjar, xafar, agafar o esclafar cap bolet que no coneguis. La naturalesa té el seu ordre i tu estàs com a convidat, la teva mala actuació pot convertir-se en un entrebanc d'algun procés savi de la natura.
Si els bolets són molt petits, no els agafis, és millor deixar-los créixer i madurar, així alliberen espores i es reprodueixen.

Porta els bolets que recullis en una cistella de vímet, no en una bossa de plàstic. D'aquesta manera, els bolets aniran alliberant espores i el bosc les recupera perquè creixin més bolets. En la bossa de plàstic, els bolets s'ofeguen i es descomponen més de pressa.

Mites sobre els bolets

Els bolets són fongs que creixen sense cap previsió, a diferència de la resta de collites, aquests no obeeixen a un determinat temps per ser collits, només creixen a una època concreta, la tardor. El creixement i caça de bolets ha inspirat certs mites sobre la troballa, recol·lecció i classificació que continuen generacions rere generacions. Molts d'ells són falsos o ens poden acabar portant a situacions perilloses. A continuació, et mostrem alguns d'ells.

  • Tots els bolets verinosos tenen colors llampants

El bolet més tòxic que tenim, l'amanita phalloides o farinot, té un aspecte molt semblant a un bolet comestible. S'han de collir i consumir només els bolets sobre els quals no hi hagi cap mena de dubte.

  • La prova de l'all

Hi ha qui creu que la prova de l'all és infal·lible: si poses all, una patata o una cullera de plata en el cistell i es tornen negres és que els bolets són tòxics. Aquesta és una antiga creença que no té cap fonament científic i no és certa.

  • És fàcil distingir els bolets comestibles

No hi ha regles generals per distingir amb seguretat els bolets tòxics. Consumeix només els bolets que hagis identificat sense cap mena de dubte.

Consells per prevenir accidents

Posa al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiquis sense cap mena de dubte. No et refiïs mai de les proves casolanes com ara l'ennegriment del gra d'all, de la moneda o de la cullereta de plata.

Si creus que has menjat bolets tòxics, presenta't al centre sanitari més proper.
Protecció de l'entorn natural

En totes les activitats desenvolupades al medi natural cal respectar i, fins i tot, protegir, l'entorn que ens envolta.

  • No encenguis foc.
  • Compte amb les cigarretes.
  • Procura no malmetre l'entorn natural amb els cotxes o les motos.
  • Respecta les prohibicions d'accés motoritzat al medi natural.
  • No deixis les escombraries al bosc; recull-les i emporta-te-les.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta