Com ens afecta als consumidors la guerra d'Ucraïna?

REDACCIÓ
Publicat: 
14-03-2022
Actualitzat: 28-03-2022 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com ens afecta als consumidors la guerra d'Ucraïna?
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

La invasió a Ucraïna per part de Rússia deixa un escenari d'incertesa davant d'una economia colpejada per la Crisi del Coronavirus. Malgrat això, la guerra no s'ha de veure com una situació allunyada, al contrari, tot i que el conflicte bèl·lic no ens afecta directament, hi ha d'altres factors que sí que ho fan, però, sabem quins? OCU ens explica com la guerra d'Ucraïna ens afecta a tots i totes.

La cara factura de la guerra

L'atac de Rússia a Ucraïna no és un conflicte local: la guerra en l'est d'Europa passa factura a tot el continent i al món sencer. Més enllà de les víctimes, la destrucció, els desplaçaments, els horrors i abusos, el conflicte, la guerra es deixa sentir a tots els nivells. I com lamentablement sol succeir, són els col·lectius més vulnerables els qui més sofreixen les conseqüències.

L'impacte de la guerra en els consumidors espanyols

L'efecte de la invasió russa d'Ucraïna ja s'està notant en els preus de l'energia, dels carburants i fins i tot dels aliments, uns preus que ja estaven elevats abans que comencés el conflicte i que en les últimes setmanes s'han disparat: aliments, begudes no alcohòliques, carburants, gas i electricitat estan tenint un efecte directe molt notable en la inflació, que ja supera el 7,5%. En els mercats ja es parla de deflació.

A més, els mercats financers, molt sensibles, també es ressenten pel conflicte, com han demostrat les caigudes de les borses europees.

1. Efectes en el preu dels subministraments

L'impacte del conflicte en les factures energètiques és una realitat.

  • En OCU hem estimat que la guerra suposa un sobrecost de les factures de gas d'entre 46 i 136 euros al mes. Lamentablement, l'evolució del conflicte indica que ens acostem més a la banda superior del nostre càlcul.
  • En el cas de l'electricitat, en màxims en els mesos anteriors, continua disparada: el conflicte suposarà pagar un sobrecost que pot superar fàcilment els 50 euros mensuals.

OCU demana mesures urgents

Davant això, és urgent adoptar mesures eficaces, mesures que permetin als consumidors espanyols pagar les seves factures: OCU sol·licita l'eliminació temporal dels impostos energètics, de manera immediata:

2. El preu del carburant, disparat

La crisi d'Ucraïna també dispara el preu del petroli. El preu del barril s'acosta a uns valors inèdits fins ara. Tots ens ressentim d'aquesta pujada.

  • Els qui condueixen un cotxe dièsel ja estarien pagant un sobrecost de 55 euros al mes sobre el que estaven pagant en 2021, però aquest preu pot disparar-se: només des que ha començat la guerra s'estima que aquest combustible ha pujat un 20% respecte al preu mitjà de 2021.
  • En el cas de gasolina, el sobrecost és similar. Des de l'inici del conflicte, l'increment s'acosta al 15%: omplir un dipòsit mitjà (50 litres) és avui 22 euros més car que el que costava en 2021, i 11 euros més que fa poc més de dues setmanes. I continua pujant.
  • A més, l'alça en el preu dels carburants, alguna cosa que arriba ràpidament als consumidors, també ens repercuteix de manera indirecta, perquè l'encariment del transport obliga a apujar el preu de béns de tota mena.

3. Aliments: preus més alts i menys disponibilitat

Espanya importa des d'Ucraïna productes com a cereals, grans i llavors: gira-sol, blat de moro, blat i llegums. El 42% del cereal que Espanya importa procedeix d'Ucraïna.

Aquests aliments bàsics han pujat de preu en els últims anys (113% el blat, 95% el blat de moro), i ara la guerra ve a empitjorar les coses. És previsible que canviï la relació entre l'oferta i la demanda, amb el que a més de poder donar-se cas de desproveïment, el preu d'alguns béns pot disparar-se.

Un cas cridaner és de l'oli de gira-sol: les restriccions que alguns establiments estan posant en marxa no està justificada, i tampoc la compra compulsiva dels consumidors. 

Rússia i Ucraïna són el graner d'Europa, i és inqüestionable que els efectes del conflicte es deixen sentir en els aliments. Les dades de l'IPC del mes de febrer són molt eloqüents: el preu dels aliments ha pujat al febrer un 0,8%, la qual cosa suposa un increment anual del 5,6% en aquesta partida, com ha publicat l'INE.

Entre els aliments bàsics, és molt preocupant la pujada de la fruita (un 3,8%) i els aliments per a bebès (5%), a més de la llet, els llegums i els olis vegetals. També hi ha elevades pujades en una altra mena d'aliments i begudes com les salses, els plats preparats o l'aigua mineral (un 5,1% més cares). En aquestes circumstàncies, les famílies més vulnerables poden tenir encara més dificultats.

4. Impacte en les matèries primeres

Rússia i Ucraïna no són només les majors potències exportadores de cereals, sinó que també produeixen matèries primeres imprescindibles per a la resta d'Occident, com són l'alumini i el níquel.

El bloqueig d'aquestes matèries es tradueix en menor oferta i en uns preus més elevats d'aquests materials, la qual cosa tindrà efectes en molts productes: dispositius tecnològics, components d'aparells, i tenen un efecte directe en els resultats i les cotitzacions de moltes empreses.

5. Borses en caiguda

Tots sabem que el mercat borsari és molt voluble. I els diners són poregosos. Què pot passar en l'actual escenari?

Les Borses Europees han reaccionat al conflicte amb fortes caigudes, però qualsevol petit senyal fa repuntar el mercat. Amb tot, si la guerra s'allarga o si es generalitza el conflicte, és previsible un fort enfonsament.

Davant aquest panorama, molts inversors es pregunten què han de fer. Els experts d'OCU Inversions insisteixen que, davant un escenari en què la guerra està sacsejant els mercats, és prioritari no deixar-se portar pel pànic, pensar en una estratègia global a llarg termini, diversificar el risc amb diferents inversions i intentar aprofitar les oportunitats, que poden existir.

6. Impacte en l'habitatge

El desastre insuportable de la guerra també afecta al mercat immobiliari. L'habitatge ja ve d'un context previ de molta incertesa, i ara, les pujades en el preu de l'energia, les limitacions de determinats subministraments, l'alça de l'IPC, etc., influiran molt en el mercat immobiliari, i és previsible que es retregui la demanda, si bé per a molts estalviadors el maó és un valor "segur" i això també tindrà el seu impacte. Els experts de Finques i Casas analitzen aquests factors.

Toca estrènyer-se el cinturó

Des d'OCU continuem treballant a Espanya i Europa per una societat més pròspera, justa i sostenible.

Insten als consumidors:

  • A fer un consum racional de l'energia i els carburants, adoptant mesures bàsiques d'estalvi.
  • Mantenir la calma, perquè no són previsibles situacions de desproveïment.
Comparteix

També t'interessarà