Com ens afecta dormir poc o malament?

Publicat: 
11-03-2019
Actualitzat: 11-03-2019 14:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com ens afecta dormir poc o malament?

Dones voltes al llit, mires el rellotge, comptes ovelles, t'aixeques a per un got d'aigua, tornes a mirar el rellotge... I així fins que arriba la bronca del despertador, avisant-te que has perdut el temps per descansar i afrontar un nou dia. Aquests segurament es convertirà en un suplici, afrontareu els reptes cansats, sense energia i amb l'únic desig de tornar a enganxar el coixí. A tothom ha viscut en algun moment aquesta situació, però si aquesta comença a ser freqüent i afecta a la vostra qualitat de vida, cal prendre mesures des de ja!

Primer de tot, anem a trobar l'arrel del problema preguntant-nos per què tenim problemes per dormir? Podem trobar la resposta en diferents factors que poden afectar el son:

  • Algunes malalties, com la insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), migranyes, hipertiroïdisme, artrosi i psoriasi, entre d’altres.
  • Determinats trastorns mentals, com l'ansietat, depressió, trastorn bipolar, demència, esquizofrènia, abús o dependència d’alcohol o altres drogues, etc.
  • Certs medicaments, alguns antidepressius, diürètics, levotiroxina, medicaments per al tractament del trastorn del dèficit d’atenció i hiperactivitat, corticoesteroides, entre d’altres.

També és possible que estímuls externs, com la llum i el soroll, i l’estrès i les preocupacions diàries contribueixin a l'insomni.

El son és un procés biològic que ajuda les persones a mantenir-nos sanes. Per tant, cal valorar quins riscos té no dormir bé. Les dificultats per agafar el son o adormir-nos poden derivar en manca de concentració, depressió, pèrdua de memòria o l'augment de caigudes o accidents, entre altres problemes. En el cas de la gent gran, aquest insomni pot comportar també un un major risc de deteriorament cognitiu, empitjorament de l'estat físic i més limitacions funcionals. 

Si no podeu dormir, no us inquieteu i eviteu mirar el rellotge. Aixequeu-vos, aneu a una altra habitació i feu alguna activitat que us relaxi, com ara llegir un llibre. Torneu al llit quan noteu que teniu son.


DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT

Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà