Com fer front a la baixada de temperatures?

28-10-2019
  • Com fer front a la baixada de temperatures?

Aquest dilluns, 28 d'octubre, comença la campanya de vacunació de la grip a Lleida, coincidint amb la baixada de temperatures i l'arribada de l'hivern. Durant aquesta època de l'any, l’exposició al fred i la circulació de diversos virus que causen infeccions respiratòries, com ara el refredat, la grip i la bronquiolitis, poden posar en risc la nostra salut. Aquestes malalties s’encomanen fàcilment, però es poden prevenir amb algunes mesures senzilles, com ara la vacunació, en el cas de les persones que tenen alguna condició de risc, i l’adopció d’unes bones pràctiques d’higiene. Vacunar-se, abrigar-se, hidratar-se i rentar-se les mans són algunes mesures que poden ajudar a prevenir les malalties pròpies de l'estació més freda de l'any. 

La vacuna, la millor defensa

En el cas de la grip, hi ha disponible una vacuna que redueix el risc d’infecció i ajuda a prevenir possibles complicacions en persones que es troben en situació de risc. Aquestes persones que tenen alguna condició de risc són les que s’han de vacunar i ho poden fer gratuïtament al seu centre d’atenció primària, principalment durant els mesos de novembre i desembre, però també durant la resta de l’any. Us podeu vacunar al vostre centre de salut. 

Vigileu amb la tos i els esternuts

Les infeccions respiratòries es transmeten fàcilment, tant a través de les gotetes que s’expulsen en parlar, esternudar o tossir, com mitjançant el contacte amb superfícies contaminades amb aquestes gotetes si després es toquen els ulls, el nas o la boca. Per això convé que us tapeu el nas i la boca en tossir i esternudar amb un mocador d’un sol ús, que en acabar caldrà llençar a les escombraries. Si us moqueu, feu-ho també amb mocadors d’ún sol ús.

Manteniu les mans netes

Una bona higiene de mans també és fonamental. Renteu-vos les mans freqüentment amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o amb un preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé. Feu-ho, especialment, després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos.

Netegeu, desinfecteu i ventileu

Eviteu el contacte proper amb persones infectades i no hi compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) ni altres objectes sense netejar-los degudament. Es recomana, a més, que desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot, les que estan més en contacte amb les mans, com ara les taules, les manetes de porta, etc. Ventilar els espais tancats com a mínim durant quinze minuts al dia és una altra mesura que us pot ajudar a prevenir les infeccions.

Protegiu-vos del fred

Les baixes temperatures poden afectar el bon funcionament de l'organisme quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor. Abrigueu-vos bé abans de sortir al carrer i procureu no exposar-vos a canvis bruscos de temperatura, especialment la gent gran, els infants i les persones amb malalties respiratòries. Ingerir aliments calents, com ara sopes o guisats, també us pot ajudar a augmentar la temperatura corporal.

Hidrateu-vos bé

L’aigua regula la temperatura corporal i permet que tots els processos de l’organisme funcionin adequadament. Evita, a més, que s’assequin les membranes mucoses dels ulls, la boca i el nas. Cal beure’n sovint, en qualsevol moment del dia, tant abans com durant o després dels àpats, i encara que no es tingui sensació de set.


Departament de Salut de la Generalitat
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?