Com podem evitar notar-nos la panxa inflada?

25-02-2019
  • Com podem evitar notar-nos la panxa inflada?

És possible que alguna vegada us hagueu sentit incomoditat o molèsties en notar-vos la panxa remoguda o inflada, com si la notéssiu plena d'aire. Aquest és un transtorn tant desagradable com freqüent que causat per un excès de gasos al tub digestiu. 

Aquesta no seria l'unica causa possible, ja que n'exiteixen vàries que pugin provocar-nos aquest malestar digestiu. La més freqüent guarda relació amb la nostra alimentació i amb el fet d'empassar aire en menjar o beure. La majoria de les vegades, podrem controlar la situació readaptant els nostres hàbits alimentaris, com ara mastegar bé, menjar lentament o limitar la ingesta d'aliments que produeixen gasos.

Quins aliments acostumen a causar inflor?

Alguns aliments ens provoquen inflors no desitjades que poden derivar en un cert malestar, com ara els llegums, les fruites i les verdures (cigrons, llenties, pèsols, mongetes, carxofes, coliflor, bròquil, etcètera). També hem de tenir cura dels aliments amb un alt contingut en hidrats de carboni i greixos, com són la patata, les galetes, torrades o el plàtan. Els productes amb edulcorants artificials com els caramels o xiclets sense sucre també poden perjudicar-nos en aquest sentit. 

També val a dir que evitar els derivats làctics també ens pot ajudar a descobrir si la nostra inflor podria guardar alguna relació amb una intolerància a la lactosa. Tantmateix, també seria convenient evitar els productes amb gluten per determinar si podria tractar-se d'una celiaquia, d'intolerància al gluten. Per tal d'aconseguir configurar una dieta saludable i que ens evités qualsevol disgust a nivell digestiu, sempre és recomanable anotar tot allò que mengem per aconseguir identificar els aliments que no ens causen inflor i, d'aquesta manera, arribar a adaptar una dieta personalitzada que ens sigui saludable.

Com podem evitar els gasos que ens inflen?

La manera més viable d'evitar la sensació d'inflor és controlar els nostres hàbits alimentaris i limitar la quantitat d’aire empassem. Menjar lentament, mastegar bé els aliments o limitar la ingesta dels aliments que produeixen gasos són algunes de les nostres recomanacions. També és convenient beure poca quantitat de líquid durant els àpats (aigua, sucs, vi, begudes carbonatades o refrescos), evitar ingerir-ho amb palleta, mastegar xiclets i llepar caramels. 

D'altra banda, també ens trobarem molt millor, no només en aquest tema, sinó en general, si deixem de fumar, fem exercici físic regularment i si consultem el nostre cas concret amb un/a dietista/nutricionista que ens assessori.

 

DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT
Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?