Com podem preveure el despreniment de retina?

15-04-2019
  • Com podem preveure el despreniment de retina?

El despreniment de retina és una malaltia ocular que es produeix per la separació espontània de la retina neurosensorial (capa interna de la retina) de l’epiteli pigmentari (capa externa). Quan es produeix aquesta separació, s’acumula líquid a l’espai que es forma entre aquestes dues capes i la retina despresa no pot funcionar ni nodrir-se de manera adequada. Si no es tracta, el despreniment de retina acaba provocant la pèrdua funcional total de l’ull (ceguesa).

El despreniment de retina sol aparèixer com a complicació d’una o de diverses ruptures, a causa d’una tracció del gel vitri que omple el globus ocular sobre una zona fràgil de la retina. També es pot produir per altres causes:

  • Tumors
  • Inflamacions greus
  • Forat macular miòpic en pacients que pateixen alta miopia
  • Complicacions de cirurgies oculars prèvies
  • Traumatismes oculars
  • Retinopatia diabètica

Si s’ha patit un despreniment de retina anteriorment o si es té antecedents familiars, és possible que es torni a patir la malaltia. Per això és convenient fer revisions periòdiques amb l’oftalmòleg.

Per preveure aquesta malaltia es recomana una revisió oftalmològica anual amb dilatació pupil·lar per revisar la perifèria retinal. S’aconsella fer un tractament preventiu amb làser en lesions susceptibles d’ocasionar un despreniment. L’aparició sobtada de mosques volants o un augment brusc de les que ja hi ha, així com l’aparició de flaixos lluminosos o de qualsevol altre dels símptomes descrits, és motiu de consulta urgent amb un oftalmòleg. Un diagnòstic precoç i el tractament adequat són fonamentals per a una bona evolució del procés. Hi ha més possibilitats de millora si la màcula no es veu afectada. 


Especialistes de l'Institut Lleida d’Oftalmologia (ILO)

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que les disfresses de Carnaval són sexistes?

Carregant...
Load next