Com pot afectar-me el colesterol a curt i llarg termini?

13-08-2018
  • Com pot afectar-me el colesterol a curt i llarg termini?

El colesterol és un greix normal del cos humà. A vegades augmenta per menjar massa greixos, sobretot àcids grassos saturats, o per predisposició genètica. També augmenta a causa del sedentarisme i la manca d'activitat.

El colesterol alt no mostra cap símptoma, però si no es controla, amb el temps pot obstruir les artèries i provocar malalties cardiovasculars com infarts o embòlies cerebrals. Sobretot en presència d'altres factors de risc com diabetis, hipertensió o tabaquisme.

Respecte aquests productes que s'anuncien en mitjans i que asseguren ajudar a reduir el colesterol, no hi ha cap estudi que avali la seva eficàcia, tot i que els suplements d'àcids grassos Omega 3 sí que poden disminuir els triglicèrids, que són uns altres greixos del cos humà.

No hi ha cap edat concreta a partir de la qual surt el colesterol elevat. En els casos d'hipercolesterolèmia familiar es detecta en gent jove, inclús infants. En adults es recomana valorar-lo almenys un cop cada quatre anys a partir dels divuit anys.

El risc de tenir el colesterol elevat ve condicionat per factors genètics i d'altres ambientals com l'alimentació. Sobre els primers no podem influir, però sí sobre els segons: fent una dieta sana rica en fruites, verdures, hortalisses, llegums, peix, i evitar greixos saturats com carns, embotits, llet sencera i productes lactis no descremats, menjars preparats o rebosteria industrial. També és important practicar activitat física regularment

 

DR. ANGEL LUIS GUILLÉN
Metge especialista en Medicina Familiar de Vithas Lleida
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next