Com prevenim un brot de dermatitis atòpica?

REDACCIÓ | Maria Lozano
10-03-2021
  • Com prevenim un brot de dermatitis atòpica?

La Dermatitis Atòpica és una malaltia cutània que es manifesta amb gran picor i èczemes a la pell. Segons Salut, la majoria dels casos comença durant el període de lactància i la infància, i durant aquesta desapareix; però en alguns casos la malaltia es continua manifestant en l'edat adulta, amb brots més greus.
Tot i que sempre s'ha de mantenir la pell hidratada amb cremes per a la pell atòpica i fer servir un gel de dutxa apta per aquesta pell, a vegades surten brots. Aquests poden ser causats per factors externs com al·lèrgia al pol·len o interns, per exemple l'ansietat. Des de LLEIDA.COM, volen donar resposta als principals dubtes i donar-vos alguns consells sobre aquesta afecció.

Prevenció del brot

Tal i com ho mencionàvem anteriorment, els brots de dermatitis atòpica poden donar-se per factors interns i externs. Diferents teixits com la llana o un sabó per una pell sana pot fer que se'ns irriti la pell. La calor, i sobretot la suor, també és un altre factor desencadenant.
Per prevenir el brot haurem d'allunyar-nos d'aquests factors. Així doncs haurem de:
• Prevenir les al·lèrgies, com per exemple al pol·len. Intentarem exposar-nos el menys possible.
• Mantenir-nos allunyats de les estufes a l'hivern, ja que ens pot ressecar la pell.
• Evitar teixits com la llana, que irrita la pell.
• Dutxar-nos a una temperatura de 34 °C com a màxim; i fer-nos dutxes ràpides.
• Assecar la pell a tocs, sense rascar amb la tovallola. Així evitarem que se'ns obrin les ferides.
• No beure gaire cafeïna al dia, ja que pot accelerar-nos i crear estrès i ansietat.
• No rascar-nos, encara que sembli difícil. Podem tapar-nos la zona afectada amb una peça de roba i inclús dormir amb guants per evitar fer-nos més ferida.

Si ja hem manifestat el brot, aleshores què fem?

Per controlar els brots s'ha de continuar mantenint la pell ben hidratada, però a més, és possible que el metge de capçalera ens recepti pomada amb corticoides. Aquesta ens l'hem d'aplicar a la zona afectada dos cops al dia. Amb aquest tractament ens hauria de desaparèixer el brot.
Tot i això, hi ha casos de dermatitis atòpica greus, que no es poden controlar amb pomades. El metge doncs, ens recomanarà prendre'ns medicaments orals. Aquests, tot i que no només són efectius per la dermatitis atòpica, són més potents. Medicaments com corticoides orals i ansiolítics faran detenir el brot en pocs dies. Tot i això, tenen molts efectes secundaris, així que es recepten en els casos més greus.
Per tant, com hem dit abans el més important és mantenir la pell sempre ben hidratada, i quan aparegui un brot reconèixer-lo i actuar de seguida. Si es controla amb crema hidratant o pomada el brot minvarà de seguida i no caldrà recórrer a medicaments tan potents.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta