Com preveure i combatre malalties per la calor?

Publicat: 
22-07-2019
Actualitzat: 22-07-2019 12:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com preveure i combatre malalties per la calor?

El cop de calor és, probablement, la patologia més associada a altes temperatures, però només és una de les múltiples malalties associades a l'època estival. A partir dels 32ºC, són freqüents malalties lleus que van des de marejos o enrampades, fins a canvis d'humor i insomni. A partir de 41ºC, augmenta el risc de sofrir un altre tipus de patologies com a insolacions si no es prenen les precaucions adequades. “Les altes temperatures no afecten a tothom per igual, depèn de diversos factors individuals i de les circumstàncies del moment. Però en general, cal tenir molta de cura amb nens, ancians, persones obeses o amb malalties cròniques com la diabetis”, adverteix Rafael Montes Casas, metge de família del Grup Hospitalari HLA.

Des de deshidratació fins a canvis d'humor

Entre les patologies més comunes ateses en els mesos d'estiu, es troben les erupcions cutànies o cremades solars de primer i segon grau, provocades per l'exposició de la pell al sol sense protecció adequada, així com, la irritació de la pell per excés de sudoració.

De la mateixa manera, la transpiració excessiva també pot causar deshidratació, molt comuna en esportistes que, després de l'exposició a altes temperatures sense ingerir suficients líquids, poden sofrir símptomes d'esgotament com a sudoració profusa, respiració ràpida, pols accelerat i feble. Igualment, la falta d'una correcta hidratació pot provocar enrampades durant l'exercici en zones com l'abdomen, braços o cames.

Les altes temperatures i la sequedat en l'ambient poden també desencadenar problemes respiratoris i alteracions en la tensió. Aquestes complicacions vénen acompanyades de símptomes que poden ocasionar confusió, cefalees, estrès i canvis d'ànim. Temperatures per sobre dels 25 graus durant la nit fan complicat agafar el son provocant fatiga i insomni.

Precaució, tant en exterior com en interior

Un dels errors comuns que es comentin a l'estiu és limitar les precaucions a moments en els quals s'està exposat al sol, com a platges, la muntanya o durant la pràctica esportiva. No obstant això, les patologies pròpies de la calor poden aparèixer també en el lloc de treball, ja que treballar per sobre de 33ºc pot suposar una situació de perill. “Especialment, la gent que ha d'extremar les precaucions són les que realitzen la seva labor en l'exterior, les que manegen maquinària que produeix molta calor, les que realitzen un esforç físic important o a les quals els calgui portar uniformes de protecció que siguin o molt pesats o calorosos. Però també cal tenir en compte els llocs tancats, sense ventilació ni aire condicionat, o amb aglomeracions, com els centres comercials o el transport públic”, adverteix el Dr. Montes. 

Hidratació, la paraula clau de l'estiu

Per a combatre les patologies pròpies de la calor s'ha de beure aigua o líquids amb freqüència, encara que no es tingui set, evitar abusar de begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre, ja que poden fer perdre més líquid corporal. A més, els menjars han de ser lleugeres i ajudar a reposar sals, com a amanides, fruites, verdures, sucs, etc. 

D'igual manera, és important romandre el major temps possible en llocs frescos, a l'ombra o climatitzats, reduir l'activitat física i evitar esports a l'aire lliure en les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00), refrescar-se amb freqüència i usar roba lleugera, folgada i que deixi *transpirar, així com no deixar mai a una persona o animal en un cotxe estacionat i tancat, ja que els vehicles poden aconseguir fins als 50ºC.

“Finalment, s'ha de consultar al metge davant símptomes que es prolonguin més d'una hora i que puguin estar relacionats amb les altes temperatures”, conclou el professional del Grup Hospitalari HLA.


Especialistes del Grup Hospitalari HLA
Comparteix

També t'interessarà