Com protegir els més petits dels riscos de les joguines intel·ligents

REDACCIÓ
Publicat: 
20-09-2022
Actualitzat: 04-10-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com protegir els més petits dels riscos de les joguines intel·ligents
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

La Internet de les coses (IoT) està canviant la nostra manera de viure i treballar. Des dels marcapassos intel·ligents fins als rellotges intel·ligents, passant pels assistents de veu i els timbres intel·ligents, la tecnologia ens està fent més sans, més segurs, més productius i més entretinguts.

Al mateix temps, també ha proporcionat oportunitats als fabricants per a comercialitzar nous i cridaneres joguines per als nostres fills. El mercat mundial de les joguines intel·ligents experimentarà un creixement percentual de dos dígits, fins a superar els 24.000 milions de dòlars en 2027. Però quan la connectivitat, les dades i la informàtica s'ajunten, les preocupacions per la privacitat i la seguretat comencen a augmentar.

El més probable és que també estiguis pensant a comprar una d'aquestes joguines per als teus fills i així fomentar el seu aprenentatge i creativitat. No obstant això, per a protegir les teves dades i la teva privacitat (i la seguretat del teu fill/a), val la pena investigar una mica abans de fer el salt al món de les joguines connectades.

Què són les joguines intel·ligents i quins són els seus principals riscos

Les joguines intel·ligents existeixen des de fa diversos anys. Com qualsevol dispositiu IoT, la idea és utilitzar la connectivitat i la intel·ligència del dispositiu per a oferir experiències més immersives, interactives i receptives. Això podria incloure característiques com:

  • Micròfons i càmeres que reben vídeo i àudio del nen
  • Altaveus i pantalles per a transmetre l'àudio i el vídeo al nen
  • Bluetooth per a vincular la joguina a una aplicació connectada
  • Connectivitat a Internet amb l'encaminador Wi-Fi domèstic

Amb aquesta mena de tecnologia, les joguines intel·ligents poden anar més enllà de les joguines inanimades amb els quals la majoria de nosaltres vam créixer. Tenen el poder d'involucrar als nens a través de la interacció i fins i tot adquirir noves funcionalitats o comportaments mitjançant la descàrrega de capacitats addicionals d'Internet.

Com a resultat, els seus productes poden contenir vulnerabilitats de programari i/o permetre contrasenyes insegures. Poden registrar dades i enviar-los de forma encoberta a tercers, o poden exigir als pares que introdueixin altres dades sensibles, però emmagatzemar-los de manera insegura.

Com mitigar els riscos de les joguines intel·ligents

Atès que les joguines intel·ligents representen un cert grau de risc per a la seguretat i la privacitat, tingues en compte els següents consells de bones pràctiques per a contrarestar les amenaces proposats per una companyia experta en ciberseguretat:

  • Investiga abans de comprar: Comprova si hi ha hagut publicitat negativa o recerques sobre possibles robatoris de credencials i problemes de privacitat del model en qüestió.
  • Protegeix el teu encaminador: Aquest dispositiu és el centre de la xarxa domèstica i es comunica amb tots els dispositius connectats a Internet.
  • Apaga els dispositius: Quan no el facis servir, apaga el dispositiu per a minimitzar els riscos.
  • Familiaritza't amb la joguina: Al mateix temps, assegura't que els nens més petits estiguin sota supervisió quan ho facin servir.
  • Comprova si hi ha actualitzacions: Si la joguina pot rebre-les, assegura't que està executant l'última versió del microprogramari disponible.
  • Tria una connectivitat segura: Assegura't que els dispositius facin ús de l'autenticació quan s'aparellin per Bluetooth i utilitzin comunicacions xifrades amb l'encaminador domèstic.
  • Descobreix on s'emmagatzemen les dades: I quina reputació té l'empresa en matèria de seguretat.
  • Usa contrasenyes fortes i úniques en crear comptes.
  • Minimitza la quantitat de dades que comparteixes: Això reduirà la teva exposició al risc si les dades són robades i/o l'empresa és vulnerada.

"Aquest tipus de joguines poden ser, en primera instància, molt atractius per als nens i els seus pares, ja que solen fomentar la interacció amb aquests, disposar de la possibilitat de supervisar el seu ús i fins i tot, en alguns casos, ser útils per a l'aprenentatge. No obstant això, no hem d'oblidar que, a efectes pràctics, no deixen de ser dispositius connectats com els nostres telèfons o ordinadors, però que, en massa ocasions no reben la mateixa atenció en matèria de seguretat dels fabricants i els seus usuaris" conclou Josep Albors, responsable de recerca i conscienciació en ESET España.

Comparteix

També t'interessarà