Com puc eliminar la mucositat i calmar la tos d'un refredat?

18-02-2019
  • Com puc eliminar la mucositat i calmar la tos d'un refredat?
  • Com puc eliminar la mucositat i calmar la tos d'un refredat?

Esternudeu, noteu el coll irritat i teniu sensació de fred... Sou conscient que s’inicia un refredat i voldríeu aturar-lo al més aviat possible per evitar la congestió, la mucositat, la tos i, en alguns casos, la febre. Els anuncis, Internet i les persones del vostre entorn parlen del que podeu fer perquè no avanci, però... són certes aquestes recomanacions? Tenen alguna base científica?

El primer que heu de saber és que els medicaments no curen ni frenen el refredat, però n’hi ha que us poden ajudar a trobar-vos millor mentre dura el procés. Molts d’aquests medicaments són de venda lliure a la farmàcia i cal tenir precaució amb l’automedicació. 

A la farmàcia hi ha disponible una gran quantitat de preparats “antigripals” amb diferents combinacions de medicaments. Cal tenir en compte, però, que actualment no hi ha cap medicament que curi el refredat. Generalment, un refredat es resol espontàniament sense necessitat de tractament en un termini d’entre 3 i 7 dies, tot i que algunes persones poden continuar amb símptomes fins a dues setmanes. El tractament del refredat es basa en la millora dels símptomes i es recomana utilitzar-los només quan sigui necessari. 

Què puc fer per eliminar la mucositat?

Els esprais nasals a base de solucions salines i els medicaments que contenen una combinació d’antihistamínics i descongestionants poden ajudar a millorar la mucositat i els esternuts. Els esprais nasals amb descongestionats que incorporen oximetazolina són efectius, però no convé fer-los servir més de tres dies perquè poden provocar una congestió de rebot i una dependència física.

Com puc calmar la tos?

En general, xuclar caramels, beure aigua i fer servir un humidificador pot ajudar a calmar la tos. Per a la tos seca o irritativa hi ha xarops a base d’antihistamínics que poden alleujar la tos.  Amb recepta mèdica disposem de supressors de la tos com la codeïna o el dextrometorfan.

Tot i ser efectius, aquests fàrmacs poden causar problemes en persones amb malalties respiratòries o en els pacients que prenen determinats medicaments, per exemple els que s’utilitzen en el tractament de la depressió, de les arrítmies cardíaques o altres medicaments sedants. Cal remarcar que aquests medicaments no s’ha de fer servir per a la tos productiva. 

Els xarops expectorants, és a dir, els que es fan servir amb la tos productiva per facilitar l’eliminació de la mucositat de les vies respiratòries, han mostrat uns beneficis mínims.

 

DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT
Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?