Com resoldre problemes visuals que perjudiquen l'aprenentatge escolar?

04-11-2019
  • Com millorar els problemes d'aprenentatge escolars

L’aprenentatge està molt relacionat amb la visió ja que el 80% del que un nen o nena aprèn li arriba per la via visual. Per tal que aprenguin a l’escola cal que hi vegin clarament i que desenvolupin unes funcions visuals especifiques, imprescindibles per la lectura i per a un bon rendiment escolar. Ens referim, per exemple, a una bona visió binocular, una bona capacitat d’enfocament, moviments oculars precisos i una bona percepció visual.

Si un nen o nena no ha desenvolupat correctament aquestes capacitats visuals, pot tenir una important repercussió en el rendiment escolar i generar problemes en el aprenentatge. Molts problemes de la visió que afecten l’aprenentatge no es detecten en la majoria de de revisions de la vista on només es busca tenir una bona agudesa visual de lluny.

L’optometria és la ciencia que estudia, tracta i preveu els problemes visuals

Amb la Teràpia Visual solucionem aquests problemes i millorem les capacitats visuals que interfereixen en l’aprenentatge escolar mitjançant exercicis optomètrics, ulleres o lents de contacte. Els programes d'aquesta teràpia són individualitzats per a cada infant, en funció de les seves necessitats.

La teràpia visual és un procés que s'ocupa de millorar les habilitats visuals per obtenir una visió més eficient. La visió no són només dos ulls, és un procés de creació del cervell, una percepció mental que va molt lligada al desenvolupament d'un bon aprenentatge escolar. A través d'exercicis estimulem la visió obtenint un millor rendiment acadèmic. 

L'aprenentatge escolar es relaciona directament amb la visió, que s'ocupa d'interpretar i organitzar el que estem veient, i per aquest motiu la funció visió és imprescindible a les aules. A l'escola és important veure amb claredat, moure els ulls amb precisió i tenir una bona percepció visual. Si el desenvolupament d'aquestes habilitats és l'adequat tot funciona sense esforç

Veure-hi bé no significa entendre el que veiem, per això expliquem la importància de tenir unes bones habilitats visuals (percepció visuals, motricitat ocular, visió binocular, integració visual-auditiva) per a un bon aprenentatge acadèmic. 

Els problemes més comuns que ens trobem, i que es poden solucionat amb la teràoia visual, són lectura lenta, saltar-se lletres o paraules, inversions de lletres i números, mals de cap, picors oculars, mala lletra, etc. Aquests símptomes i signes que es poden observar en els nens/es es poden millorar amb l'entrenament visual. 

Mitjançant la teràpia visual, els i les optometristes s'ocupen de solucionar amb exercisi els problemes visuals que estan interferint en l'aprenentatge escolar de nens i nenes. A través d'un examen visual de diverses proves avaluen les capacitats d'enfoc, de motilitat ocular i els nivells perceptius i cognitius per obtenir un diagnòstic fiable i definir el tractament de manera individual per cadascú.


Helena Lorenzo Paüls, Optometrista de Tegeve Òptics
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta