Com tractar els furóncols?

REDACCIÓ | Maria Lozano
05-05-2021
  • Com tractar els furóncols?

Un furóncol és una protuberància vermella i inflada sota la pell, causada per un fol·licle d’un (pèl) infectat. Normalment hi apareix a la axil·la, la cara, la part posterior del coll i la zona genital. Aquest ràpidament s’omple de pus i pot arribar a tenir fins a cinc centímetres de diàmetre.
 

Causes

Els furóncols són causats per la bactèria Staphylococcus aureus i es solen propagar pel contacte de la pell després de tocar les foses nasals. A vegades es formen els furóncols quan la pell s’ha estripat per una petita lesió o una picada d’insecte. Tot i així, hi ha altres situacions que augmenten el risc de contraure la infecció:

  • Patir altres malalties com la sida o malalties respiratòries.
  • Estar hospitalitzat i portar dispositius mèdics que connecten un òrgan interior a l’exterior com la diàlisi.

 

Símptomes

Els furóncols es caracteritzen per lesions cutànies erupcions, bufolles o nafres.  Solen produir:

  • Una protuberància vermella  i dolorosa que comença petita i cada cop es fa més gran, fins a cinc centímetres de diàmetre.
  • Pell vermella i inflada al voltant de la protuberància.
  • Formació d’un punt de color blanc groguenc que explota, fent que el pus es dreni uns dies després.

 

Diagnòstic

Al ser provocat per un bacteri (Staphylococcus aureus), el diagnòstic del furóncol es basarà en un cultiu de les secrecions nasals o teixits. Els bacteris que es detecten només creixeran si ja són presents a la mostra.

Tractament

El més important és no petar la protuberància. S’han de rentar les lesions amb aigua tèbia i sabó; i després aplicar-hi una crema antibiòtica. Normalment es curen espontàniament, tot i que hi ha alguns casos on la protuberància continua creixent i s’ha d’operar.

 

Prevenció

Per evitar aquest tipus d’infecció s’ha de mantenir una bona higiene de mans i netejar qualsevol tipus de ferida que  pugueu tenir, a més de portar-la coberta. També és recomanable evitar productes i solucions d’higiene personal com màquines d’afaitar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Et sembla bé relaxar l'ús de mascareta?