Com veuen els partits des de Lleida les declaracions de Puigdemont i de Rajoy?

LLEIDACOM
11-10-2017
  • Com veuen els partits des de Lleida les declaracions de Puigdemont i de Rajoy?

Gairebé no havia donat temps a reaccionar a la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant del Parlament de Catalunya, que el Consell de Ministres s'ha reunit al matí i el president del govern central, Mariano Rajoy, n'ha explicat els acords. I uns minuts després, el president del PSOE, Pedro Sánchez, també ha comparegut per expressar la seva postura.

Des de Lleida, els partits polítics analitzen la situació amb més o menys prudència. Mentre Ciutadans insisteix a reclamar eleccions a Catalunya, Esquerra Republicana i el PDECAT es reafirmen amb la necessitat d'establir diàleg i mediació, un fet que des del PSC s'agraeix alhora que es fa una crida a estar a l'alçada i En Comú Podem veuen poques esperances en la resposta democràtica del PP mentre celebren el respir que ha donat Puigdemont. El PP diu que Puigdemont demostra ser de nou un tril·ler i nega qualsevol diàleg si no es torna a la legalitat i a l'altre extrem, la CUP ho veu com una pèrdua de temps i davant la reacció de Rajoy aposta per declarar avui mateix la independència.

Aquestes són les seves postures:

  • Toni Postius - diputat del PDECAT per Lleida al Congrès

Troba a faltar a la compareixença de Mariano Rajoy aquest matí alguna referència a l'oferta de diàleg que va fer ahir Puigdemont i considera que era previsible, alhora que decebedora, la continuïtat de la dinàmica d'amenaces del president del govern espanyol. "Davant l'oferiment de diàleg, PP i PSOE i Ciutadans acompanyant-lo, han tornat a ensenyar el garrot", diu Postius, que també troba decepcionant la intervenció del president del PSOE, Pedro Sánchez. "Després de tota la retòrica i la parafernàlia, dóna suport a Rajoy", insisteix el diputat del PDECAT, que afegeix que no es pot fer com si dos milions de persones no existissin. "Fa temps que es parla de reformes constitucionals, això és una fugida endavant", conclou Postius.

  • Carles Comes - president d'ERC a Lleida

"Puigdemont ha de respondre amb més diàleg". Així assegura Comes que cal reaccionar davant el requeriment de Rajoy. Per al president de la Federació d'ERC a Lleida, cal deixar clar que el govern de Catalunya està disposat a parlar de tot, tot i que no veu en cap moment que el president Rajoy tingui intenció de dialogar, vista la seva intervenció.

  • Òscar Ordeig - president de la Federació del PSC de Lleida

El diputat del PSC Òscar Ordeig agraeix i considera especialment positiva des de Lleida l'obertura del parèntesi que ahir va fer Puigdemont. De fet, assegura que Pedro Sánchez ha tingut a veure amb aquest gest després de moltes gestions amb membres del govern català. En aquest sentit, Ordeig considera que la proposta de reforma de la constitució ha de servir per afrontar el conflicte, ja que "reconeixement la nacionalitat de Catalunya, millorant l'autogovern i la fiscalitat i blindant competències s'ofereix una alternativa a molta gent que veia l'independentisme com a única solució davant l'immobilisme del PP". Des del PSC fan una crida a estar a l'alçada del moment i Ordeig també augura que la solució arribarà amb un president que no sigui Rajoy.

  • Jorge Soler - diputat per Lleida de Ciutadans al Parlament de Catalunya

El diputat de Ciutadans insisteix en la necessitat de celebrar unes noves eleccions al Parlament, ja que el projecte de Puigdemont "està esgotat i ni tan sols representa als seus votants". Soler considera que ahir va quedar clar, amb la declaració d'independència, que "això no va de democràcia, sinó d'independentisme" i que Puigdemont "no ha volgut mai diàleg, pels seus fets els coneixereu". Pel que fa a la proposta de reforma constitucional del PSOE Soler insisteix que Ciutadans són els primers que ho han defensat perquè "és innegable que cal reformar-la", però cal temps. "Si es vol fer en 6 mesos, fracassarà".

  • Jaume Moya - diputat per Lleida d'En Comú Podem al Congrès

En Comú Podem celebra que Puigdemont "congelés" la declaració d'independència ahir i que ho fes sense banalitzar el gest de sobirania que va suposar l'1 d'octubre. Davant d'això, Moya considera que la reacció de Rajoy no és l'adequada. "La bunquerització juntament amb PSOE i Ciutadans no està a l'alçada perquè enquista el conflicte", assegura el diputat d'ECP, que té poques esperances d'una resposta democràtica, "menys encara de Ciutadans, que avança el PP per la dreta". Pel que fa a la reforma de la Constitució, Moya creu que no es pot afrontar amb el risc d'una involució en l'autogovern i que cal claredat per donar resposta a l'anhel pel dret a decidir que ha demostrat el poble de Catalunya.

  • Marisa Xandri - presidenta del PP de Lleida

Per a que el Partit Popular acceptés una mediació, el govern català hauria de tornar a la legalitat constitucional. Així ho assegura la presidenta del partit a Lleida, Marisa Xandri, que qualifiica de "sessió pròpia de tril·lers" la compareixença d'ahir de Puigdemont al Parlament. Insisteix que ha provocat més incertesa amb el canvi de seu de més empreses i "una imatge vergonyant arreu del món". "No caurem en la trampa de negociar, s'actuarà en conseqüència", diu Xandri, que subratlla que amb el discurs d'ahir es va demostrar que tant el dret a decidir, com la legalitat pròpia com el referèndum "és mentida" i que Puigdemont ha perdut tota credibilitat com a interlocutor. "Caldrà que pensi com gestonar la frustració que ha generat en tanta gent que es feia il·lusions".

  • Joel Jové - portaveu de la CUP a la Diputació de Lleida

Per a Joel Jové "no calia cremar aquest cartutxo, perquè aquesta fase ja l'hem superada", per això, el representant de la CUP a la Diputació de Lleida insisteix que era més que esperable la reacció de Rajoy i que no cal esperar més per declarar la independència. "Apretarem per a que sigui el menor temps possible", diu Jové. Sobre la proposta de reforma de la Constitució, aquest membre de la CUP considera que en cap cas anirà en la direcció d'arreglar el conflicte a través d'un referèndum pactat, per això considera que no serveix i que no suposa cap novetat a tenir en compte.

 

Comparteix

També t'interessarà