⏯️ Comença el reg de fruita dels productors del canal d'Urgell per salvar fins al 90% de la collita

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
06-07-2023
Actualitzat: 06-07-2023 17:14
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Comença el reg de fruita dels productors del canal d'Urgell per salvar fins al 90% de la collita
  Peu de foto: 
  Anna Berga (ACN)
 • ⏯️ Comença el reg de fruita dels productors del canal d'Urgell per salvar fins al 90% de la collita
  Peu de foto: 
  Anna Berga (ACN)
 • ⏯️ Comença el reg de fruita dels productors del canal d'Urgell per salvar fins al 90% de la collita
  Peu de foto: 
  Anna Berga (ACN)

Els primers productors de fruita del canal d'Urgell han començat aquest dijous a regar les seves finques, després que dilluns l'assemblea de regants acordés destinar la dotació extra de 50 hectòmetres cúbics aprovada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a salvar la collita de fruita i sacrificar la de farratges i cereals. Un dels primers a regar ha estat Albert Capdevila, que al matí ja ha aixecat la pala de reg en una finca de pomeres que té a Puiggròs (Garrigues). Com tants altres pagesos, pensava que aquest estiu ja no regaria més i reconeix que es sent "alleugerit". Confia que salvarà entre el 80 i el 90% de la collita, tot i que alerta que la mida de la fruita serà més petita del normal perquè l'aigua ha arribat tard.

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell preveu que amb les reserves extra de 50 hectòmetres cúbics del sistema Rialb-Oliana els productors de fruita puguin fer fins a quatre torns de reg durant l'estiu, que se sumaran al reg de supervivència que ja van fer a mitjans de juny.

Aquesta aigua ha de permetre salvar la collita de les 9.300 hectàrees de fruiters que abasteix el canal. És una collita que fins fa pocs dies la majoria dels agricultors donaven gairebé per perduda. "Ja teníem la idea que no regaríem i ara ens ha agafat una mica de sobte", explica l'agricultor Albert Capdevila.

Tot i la sequera dels darrers mesos, Capdevila ha aplicat als fruiters els mateixos tractaments de cada any, amb l'única diferència que enguany ha fet unes aclarides més severes perquè els arbres no tinguessin tanta càrrega de fruita i poguessin sobreviure amb menys aigua.

Per tot plegat, confia que salvarà la majoria de producció d'una fruita que serà bona de gust, però que tindrà un calibre més petit de l'habitual per la falta d'aigua durant els mesos d'abril i maig.

L'agricultor tarda entre 5 i 7 hores per regar les 3 hectàrees de pomes d'aquesta finca de Puiggròs on hi ha les varietats golden i gala. Aquests regs es repetiran cada dues setmanes fins a l'inici de la recol·lecció de la fruita, prevista per finals de juliol.

Comparteix

També t'interessarà