Comença l'enderroc del Grup d'habitatges Sant Isidori de Mollerussa

ACN
18-11-2020
  • Pla general on es pot veure el bloc A del Grup Sant Isidori, les obres d'enderroc del qual ja tenen el tret de sortida amb la signatura de l'acta de replanteig
  • Pla curt on es pot veure el bloc A del Grup Sant Isidori, les obres d'enderroc del qual ja tenen el tret de sortida amb la signatura de l'acta de replanteig,

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha començat el procés d'enderroc del Grup d'habitatges Sant Isidori de Mollerussa. Aquest dimecres han començat les obres d'enderroc del Bloc A d'un conjunt que està integrat per 3 blocs més de 40 habitatges cadascun, promoguts durant els anys 50 del segle passat, i que es troben en molt mal estat de conservació. Juntament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Mollerussa, es porta a terme el procés de declaració de ruïna, enderroc i desallotjament del total de 160 habitatges. El cost de l'operació s'estima en més de 400.000 euros. Ara s'ha signat l'acta de replanteig que dóna el tret de sortida a les obres, que s'allargaran uns 5 mesos.
El Bloc A consta de 40 habitatges, va ser declarat en ruïna el mes de novembre de 2018 i es troba buit d'ocupants des de l'agost de 2019. Les obres d'enderroc han estat adjudicades a l'empresa Garcia Reyes, SA, per un import de 74.819,99 euros.

Un cop ja s'han fet els treballs previs de trasllat de subministres, els propers dies es procedirà al tancat perimetral de seguretat, el buidatge dels habitatges i elements de façana i patis, per a que finalment hi puguin accedir les màquines per enderrocar el bloc.

L'Incasòl és el promotor de l'actuació, mentre que els serveis tècnics del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, per encomana de l'Ajuntament de Mollerussa, són els responsables de la redacció del projecte i la direcció facultativa de les obres.

Pel que fa als blocs restants, l'Incasòl preveu licitar les obres d'enderroc del Bloc C durant el primer trimestre de 2021, declarat en ruïna el juny de 2019 i buit d'ocupants des de l'abril de 2020.

Els blocs B i D, de 40 habitatges cadascun, han estat declarats en ruïna el passat 27 d'octubre i actualment s'està gestionant el seu desallotjament.

Paral·lelament i com a part del procés, l'Administració està treballant per a garantir el reallotjament d'aquelles famílies del grup vulnerables, per motius exclusivament de risc d'exclusió residencial. Cal tenir present que els blocs del grup són de privats i la declaració de ruïna no genera el dret de reallotjament dels ocupants a la normativa urbanística a càrrec de l'Administració.

Per portar a terme aquest reallotjament, l'Agència de l'Habitatge continua mobilitzant habitatges de lloguer adquirits mitjançant tempteig, al mateix municipi. Fins al moment, del total de 85 famílies ja s'han reallotjat 57 i es preveu que en els propers mesos es trobi allotjament per a 28 famílies més.
 

Tres anys de treball

El mes d'agost de l'any 2017, la Generalitat i l'Ajuntament de Mollerussa van signar un conveni amb els aleshores consellers Josep Rull i Meritxell Borràs, per fixar la col·laboració de la intervenció als blocs del Grup Sant Isidori. Arran d'aquest conveni i d'una posterior addenda, l'Ajuntament compta amb l'assessorament i coordinació tècnica de l'Incasòl mentre que l'Agència de l'Habitatge s'està fent càrrec del reallotjament de les persones afectades. L'Ajuntament, per la seva part, rescabalarà a l'Incasòl d'aquests treballs a partir de la reclamació als propietaris obligats o amb sòls municipals.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?