"Connexions artístiques" uneix a Tàrrega artistes i persones amb discapacitat amb talent artístic

REDACCIÓ
Publicat: 
21-03-2023
Actualitzat: 21-03-2023 9:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Connexions artístiques" uneix a Tàrrega artistes i persones amb discapacitat amb talent artístic
    Peu de foto: 
    Associació Alba
  • "Connexions artístiques" uneix a Tàrrega artistes i persones amb discapacitat amb talent artístic
    Peu de foto: 
    Associació Alba
  • "Connexions artístiques" uneix a Tàrrega artistes i persones amb discapacitat amb talent artístic
    Peu de foto: 
    Associació Alba
  • "Connexions artístiques" uneix a Tàrrega artistes i persones amb discapacitat amb talent artístic
    Peu de foto: 
    Associació Alba

L’Associació Alba continua apostant per l’art i la cultura com a eina de transformació social per a les persones més vulnerables. Ahir va presentar a Tàrrega un nou projecte, “Connexions artístiques”, que pretén posar en contacte artistes professionals de l’Urgell i la Segarra i persones amb discapacitat vinculades a l’entitat social que han manifestat tenir un interès o talent per alguna disciplina artística.

“Vam fer una crida interna entre tots els serveis de l’Associació Alba per detectar aquelles persones que tenien aficions relacionades amb el món de l’art o la cultura i sorprenentment van sortir molts candidats! Alguns ja els coneixíem perquè s’havia treballat en d’altres tallers, però moltes altres persones no ho havien manifestat mai. I a partir d’aquí vam buscar els artistes i les disciplines que podrien ser més interessants pel projecte. ”, explica Míriam Arnaz, responsable de gestió cultural de l’Associació Alba. 

En total han sorgit 6 artistes diferents que estan vinculats en les disciplines de la dansa, la poesia, l’escultura, el teatre, l’art o la narració oral. Tots ells són artistes del territori de Lleida i amb una trajectòria important a les seves esquenes. 

Concretament el projecte està format per:

  • La “Connexió artística” de TEATRE amb el Taller d'Arts Escèniques CRUMA de Tàrrega i un grup de persones del centre ocupacional de Tàrrega i Cervera que ja fan habitualment teatre.

  • La “Connexió artística” de DANSA amb la ballarina Olga Tragant, de l'Alzina  i un grup de persones de l’Associació Alba de Tàrrega

  • La “Connexió artística” de POESIA amb la poeta cerverina Isabel Valverde i una de les talents d'Alba, Eva Rauret. 

  • La “Connexió artística” d'ESCULTURA amb pedra,  amb l'artista Erik Schmitz, d'Ivars d'Urgell i l'artista d'Alba Paulí Costafreda

  • La “Connexió artística” d'ART amb l'artista guissonenc Joan Codina i el grup d'Art Singular d'Alba ubicat a Guissona.

  • La “Connexió artística” de NARRACIÓ ORAL (conta-contes) amb Taller d'Arts Escèniques CRUMA i 4 talents d'Alba 

Ahir es van presentar en públic les diferents parelles o binomis artístics que alguns d’ells ja han començat a treballar conjuntament en les darreres setmanes com és el cas de la ballarina Olga Tragant i el grup de dansa de Tàrrega. 

“Cada dilluns ens trobem amb un grup de 6 o 7 persones i el que estic treballant amb ells és exercicis de moviment i sobretot intento que es deixin anar i que flueixin. Això és el que he vist que els costa més, però de mica en mica segur que ens anem sentint més còmodes”, explica Olga Tragant, ballarina formada als Estats Units i amb més de 25 anys de trajectòria en la docència de la dansa. 

A l’acte es va poder veure molta connexió entre la parella artística d’escultura formada per l’artista d’Ivars, Erik Schmitz, i Paulí Costafreda, de formació picapedrer i vinculat a l’Associació Alba a través del Servei de Suport a la Vida Independent. “Vaig conèixer a l’Erik fa uns dies i de seguida vam connectar. Jo he treballat la pedra, he fet escultures i de seguida vam començar a parlar de tècniques i coses que coneixem tots dos. Em fa molta il.lusió aquest projecte”, explica Paulí Costafreda autor de l’escultura de l’”11 de setembre” ubicada a Agramunt. 

L’objectiu que se’ls ha proposat és crear i elaborar una obra o espectacle conjuntament per ser presentat al llarg d’aquest any. 

A través d’aquesta iniciativa es pretén visibilitzar l’art i la cultura com a eina de transformació social, des d’una mirada inclusiva, creant sinergies amb artistes professionals i reivindicant el talent de les persones amb discapacitat intel.lectual o amb un diagnòstic de salut mental. 

Aquesta és una iniciativa finançada a través de les subvencions biennals a projectes de cultura comunitària i transformació social impulsades per l'OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural ) del Departament de Cultura de la Generalitat.

Comparteix

També t'interessarà