Consells per cuidar l'oïda a l'estiu

Publicat: 
08-07-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Consells per cuidar l'oïda a l'estiu

L'otitis externa és una de les manifestacions clíniques de major incidència en la població especialment durant l'estiu. Aquesta comporta l'afecció inflamatòria de la pell del conducte auditiu extern (CAU) i té generalment un origen infecciós bacterià encara que també existeixen altres causes que l'originen com poden ser la micosi (fongs), causes traumàtiques (gratat), èczemes, psoriasis i altres dermatitis. Aquest tipus d'otitis també es coneix com a 'otitis del nedador' o de les piscines per la seva relació amb la sobreexposició a l'aigua i l'excés d'humitat en el canal auditiu i la seva incidència augmenta en l'època estival afectant principalment la població infantil.

El Dr. Federico De Grau, otorrinolaringòleg del Grup Hospitalari HLA, afirma que “a més de l'exposició a l'aigua existeixen altres factors afavoridors de l'otitis externa, com són l'abundància del cerumen (taps), la major profunditat del canal auditiu, així com estenosi o estretor d'aquest”.

Símptomes i tractament

L'otitis és, generalment, una malaltia d'inici ràpid, de menys de 48 hores i els seus principals símptomes és l'otàlgia, o dolor d'oïda intensa i contínua, que s'irradia cap a la mandíbula, al cap i fins i tot a la faringe. El dolor s'agreuja amb la manipulació i pressió dels cartílags del pavelló auricular i els moviments de la mandíbula, dificultant a vegades la masticació. A vegades l'otàlgia pot anar acompanyada de febre i de supuració. Si l'edema inflamatori és molt important pot provocar pèrdua parcial de l'audició per l'oclusió del conducte auditiu resultant.

El tractament consisteix en l'administració d'antibiòtics per via general, antiinflamatoris, a vegades corticoides i aplicació de gotes òtiques. El Dr. De Grau afirma que “també cal evitar els factors afavoridors com l'entrada d'aigua mentre duri el procés i evitar la manipulació de la zona”.

Com a mesures preventives en pacients amb otitis externes recurrents es recomana evitar l'entrada d'aigua en les oïdes mitjançant taps ortopèdics, bandes de neoprè o capells de bany, evitar la manipulació de les oïdes com les rentades excessives i gratades, així com el tractament de la dermatitis del canal auditiu que puguin afectar a cau d'orella extern.

Comparteix

També t'interessarà