Consells d'estalvi per fer front a la tornada a l'escola

REDACCIÓ
02-09-2021
  • Consells d'estalvi per fer front a la tornada a l'escola

A partir del 13 de setembre tindrà lloc la tornada a l'escola. Un curs escolar en el qual les famílies hauran d'afrontar noves despeses relacionades amb l'uniforme, els llibres, les activitats extraescolars, el menjador i un llarg etcètera.

I és que malgrat la campanya de vacunació contra la covid-19, ens trobem davant d'una tornada a l'escola encara atípica, en la qual les mesures sanitàries i l'augment de la factura dels serveis compliquen encara més la costa de setembre de les famílies espanyoles. Segons les xifres, cada pare gastarà gairebé 2.000 euros per fill. En concret, 1.890 euros per alumne de mitjana.

No obstant això i segons l'OCU, aquestes despeses variaran segons la mena de centre i el tipus d'estudis. Estudiar en un col·legi públic suposa, per exemple, no arriba als mil euros, mentre que fer-ho en un privat supera els 6.000 euros. Quant al nivell d'estudis, les despeses són més elevats, per aquest ordre, en Educació Infantil, Primària (superen els 2.000 euros), Batxillerat i Secundària.

En aquests imports es contemplen la despesa en llibres de text (184 euros), l'uniforme, el material escolar, l'AMPA, el menjador, les activitats extraescolars, excursions, assegurances, etcètera. Però la partida més gran en el cas de concertats i privats se l'emporta la mateixa escolarització.

Consells per a estalviar amb la tornada al col·legi

Per sort, existeixen maneres d'estalviar i per això, recaptem una sèrie de consells. El principal serà elaborar una llista amb tot el necessari per a la tornada a l'escola i aprofitar al màxim el que ja tenim.

  • Planificar els materials que en necessiten
  • Comprar llibres de text en línia
  • Comprar els materials essencials
  • Beques i ajuts

Per exemple, es diu que gairebé 9 de cada 10 escolars compren nou material, i que gasten gairebé 90 euros en això. La renovació de la motxilla, estotjos, llapis de colors són els més habituals. Una despesa que és possible estalviar-se. L'ideal és fixar un pressupost per a saber què desemborsarem. També cal anar amb compte amb no comprar de més (per caure en promocions o similars).

Comparar preus és una altra recomanació, perquè fer-ho permet estalviar fins a un 40% en alguns serveis. Per sort, la majoria d'usuaris que comparen en línia abans de comprar. Un hàbit que ha crescut amb la pandèmia, quan les compres en la xarxa van adquirir especial protagonisme. En qualsevol cas, la idea és buscar les alternatives més econòmiques, alguna cosa que també pot passar per aprofitar descomptes, etcètera.

Algunes botigues físiques i en línia, així mateix, ofereixen promocions en llibres de text, i sempre existirà la possibilitat d'adquirir material i llibres de segona mà. De fet, després de la crisi del 2008 molts col·legis i associacions de pares i mares van posar en marxa sistemes de préstecs de llibres en els mateixos centres educatius.

També us recordem comprovar si podem accedir a alguna mena d'ajuda, una cosa clau en el moment actual, quan encara són moltes les famílies que pateixen els desavantatges econòmics per la crisi del coronavirus. Addicionalment hi ha beques específiques per comunitats autònomes.

Finançar el col·legi, una bona opció

Una altra opció per a aquells que es vegin més ofegats és demanar un minipréstec o un préstec al consum. El primer, que només hauria de sol·licitar-se en casos puntuals en els quals la necessitat és excepcional, permet sol·licitar fins a 500 euros (poden ser més o menys en funció de la financera), que han de retornar-se en uns 30 dies. El segon per part seva, està ideat per a quantitats superiors (normalment a partir dels 3.000 euros).

No podem oblidar tampoc les targetes de crèdit, que permeten fer front a les despeses de la tornada a l'escola sense necessitat de pagar interessos, sempre que s'aboni l'import a final de mes. En el cas de fraccionar el pagament en quotes, s'hauran d'abonar interessos, que variaran en funció de la targeta. La idoneïtat d'un producte o un altre dependrà de factors com el perfil del consumidor, de les condicions d'aquest, entre altres.

Per a acabar, existeixen escoles i centres educatius que permeten pagar sense interessos certs serveis, la quota escolar, etcètera. Una alternativa molt interessant.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta