Consells per evitar que les al·lèrgies t'espatllin el Nadal

09-12-2019
  • Consells per evitar que les al·lèrgies t'espatllin el Nadal

Ja és aquí el Nadal i amb ell arriben els dinars i sopars, familiars o d'empresa, replets de plats que, sovint, poden donar-nos algun disgust en forma de reacció al·lèrgica. No val la pena alarmar-se, però sí que hem d'estar atents a productes com els llagostins, les croquetes, les ametlles o els torrons, els quals formen part del menú de gairebé totes les cases. Aquests contenen al·lergògens com l'ou, la llet o la fruita seca que fan augmentar el perill de reaccions en els i les pacients al·lèrgiques. Més enllà dels àpats, també hem de posar-hi molta atenció a l'estat de neteja dels diferents adorns nadalencs. A continuació, les especialistes de Vithas Hospital Montserrat ens aportem uns senzills consells perquè les al·lèrgies no arruïnin el teu Nadal.

Llegeix detingudament l'etiquetatge dels aliments

"Llegir abans de menjar", així podríem resumir aquest primer consell. Les persones malaltes celíaques (sensibles al gluten), les al·lèrgiques a la fruita seca, a l'ou o a la llet, així com els intolerants han de llegir detingudament els ingredients d'aquells productes que vagis a menjar per primera vegada, ja que poden contenir traces que provoquen reaccions al·lèrgiques. D'igual manera, és important alertar a les persones que durant aquestes festes supervisen als nens al·lèrgics en esdeveniments o menjars escolars.

Compte amb els canvis d'hàbits propis d'aquestes dates

Els canvis d'hàbits i horaris en aquests dies disminueixen la correcta realització dels tractaments tant en adults com en nens al·lèrgics. Això afavoreix el repunt de crisi d'al·lèrgies respiratòries, com les provocades per la rinitis o l'asma bronquial. En el cas d'aquest últim, hem d'evitar l'exposició a substàncies irritants com el tabac o l'exposició prolongada al fred també representa un factor agreujant de l'asma.

El peix… sempre ben cuinat

Durant els àpats de Nadal, és molt habitual sopar o menjar peixos frescos, com a llobarros, salmó o orades, per exemple. Per això és fonamental que aquests estiguin molt cuinats abans de ser servits ja que els peixos crus provoquen reaccions als malalts al·lèrgics al 'anisakis'.

Menús adaptats en restaurants i serveis d'àpats.

En aquestes dates és molt habitual menjar o sopar en restaurants, ja sigui en els tradicionals menjars d'empresa o en les pròpies celebracions familiars o d'amics. Per això, en primer lloc, haurem d'informar-nos sobre la carta que ofereix l'establiment i triar un menú adaptat a les nostres circumstàncies.

Tampoc està de més avisar al cambrer de la nostra al·lèrgia per a assegurar-nos que no ens serviran res que pugui provocar-nos qualsevol tipus de reacció al·lèrgica, o simplement per a evitar que cuinin els nostres aliments en casseroles o paelles que hagin tingut prèviament contacte amb els aliments als quals som al·lèrgics.

No oblidis revisar la decoració nadalenca

Més enllà dels aliments, aquests dies convivim amb un altre important focus d'al·lèrgies: la decoració nadalenca. Tant si comptem amb arbres artificials o naturals, haurem de dedicar molta atenció a la seva neteja i al correcte estat de conservació. Els primers acumulen pols i els segons desencadenen al·lèrgia a la floridura, el qual creix en les branques d'aquests arbres i desencadena episodis al·lèrgics amb gran facilitat.

La resta de decoració nadalenca ha de guardar-se durant la resta de l'any en envasos de plàstic que es puguin netejar amb facilitat, evitant així l'acumulació de pols en trasters o armaris.

Coneix els medicaments que has d'usar en cas de reaccions al·lèrgiques

Si malgrat les precaucions descrites anteriorment arribes a presentar algun tipus de reacció no desitjada, has de conèixer els medicaments més adequats per a cada situació. Des d'antihistamínics o inhaladors broncodilatadors, fins a adrenalina en bolígrafs auto-injectables poden ajudar-te. Això sí, recorda que has d'acudir al teu al·lergòleg per a conèixer els medicaments i com usar-los en cada situació.


Especialistes de Vithas Hospital Montserrat
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next