Consells per a l'adequada cura de cicatrius després d'una intervenció

REDACCIÓ | Grup HLA
Publicat: 
04-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Consells per a l'adequada cura de cicatrius després d'una intervenció

A conseqüència d'una intervenció quirúrgica, un tall o cremada accidental, la pell canvia d'aspecte i aparencen unes marques cutànies anomenades cicatrius. La seva aparició és fruit d'un procés complex que s'inicia just en el moment que es produeix la lesió. Seguir una alimentació adequada, evitar el tabac i prendre el sol o hidratar-se adequadament són alguns dels factors clau en la cura de les cicatrius.

La cicatrització implica curació?

Les cicatrius són el resultat del procés de regeneració després d'una lesió, generalment profunda. Quan es produeix una lesió en el cos (sigui un tall, ferida o cremada), l'organisme posa en marxa un procés que permet "reparar" el mal ocasionat. D'aquesta manera, se succeeixen una sèrie d'esdeveniments que contribueixen a la formació d'un nou teixit. Algunes vegades aquest procés no ocorre de manera adequada, donant lloc a cicatrius hipertròfiques o queloides que, a més de l'aspecte estètic, poden produir picor o dolor.

La cicatrització és diferent per a cada pacient

La cicatrització és un procés complex en el qual intervenen diversos factors. Per això, la mateixa lesió en dues persones diferents, produirà diferents cicatrius. Els factors que intervenen en el procés de cicatrització es poden classificar en 4 grups:

Factors del pacient. Són aspectes personals que intervenen en el procés de cicatrització, com l'existència de malalties com el càncer o el VIH, les al·lèrgies o estar sotmesos a un tractament o medicació específica.

Factors de la ferida. La grandària o profunditat de la lesió, el lloc on s'ha produït, la seva complexitat o si s'ha infectat.

Professionals sociosanitaris que han intervingut en el diagnòstic, maneig i intervenció de la lesió.

Recursos i tractament rebuts durant el procés de curació.

Bones pràctiques en la cura de les cicatrius després d'una intervenció

La Societat Espanyola de Ferides sosté que la cura de les cicatrius s'ha d'iniciar just en el moment en el qual es produeix la lesió o intervenció.

En cas d'haver-se sotmès a una intervenció, en la cura de les cicatrius es recomana:

  • Adherència terapèutica, és a dir, seguir les diferents indicacions aportades pels professionals sanitaris des que es produeix la intervenció i durant el procés de cicatrització.
  • Evitar l'aparició d'infeccions en la ferida mitjançant una adequada higiene.
  • Deixar uns certs hàbits com el tabac o el consum d'alcohol.
  • Seguir una dieta adequada, saludable, equilibrada i variada.
  • Hidratar adequadament la zona en la qual es troba la cicatriu.
  • Una vegada que de manera natural cau la crosta de la lesió, és possible usar pegats, apòsits o gels de silicona que minimitzen la diferència entre el teixit de les cicatrius i les zones pròximes.
  • Especial compte amb l'exposició al sol. Es recomana evitar exposar al sol la zona afectada per la lesió, almenys durant els primers mesos i fins que desaparegui completament la rojor. En cas de no seguir tal indicació, és possible que la cicatriu prengui un to més fosc en comparació amb la resta de la pell (hiperpigmentació).
  • Ús adequat de protectors solars. Una vegada es reprengui l'exposició solar, és necessari protegir la zona de la cicatriu a través de l'ús de protectors solars (aplicació prèvia a l'exposició, triar el factor de protecció concorde a la pell, renovar la protecció cada dues hores, etc.)
  • Ser constant en les recomanacions encara passat el temps. El procés de cicatrització pot durar entre 6 mesos i fins a dos anys. Mantenir les bones pràctiques en la cura de les cicatrius és clau per a minimitzar el seu impacte.
  • Malgrat totes aquestes cures, a vegades es formen marcades cicatrius. En aquests casos, el metge pot indicar un altre tipus de tractaments, com els corticoides intralesionals per als queloides, o uns certs dispositius làser i pílings per a les cicatrius atròfiques.

Recorda:

Les cicatrius són el resultat d'un procés complex de reparació després d'haver-se produït una lesió (cort, cremada, una intervenció, etc.).

En la formació de les cicatrius intervenen diferents factors relacionats amb el propi pacient, característiques de la lesió, professionals i recursos que intervenen en la seva cura.

La cura de les cicatrius ha de començar des del moment en què es realitza la lesió i mantenir-se al llarg del temps. Entre les principals recomanacions estan una neteja adequada, evitar prendre el sol i adoptar hàbits de vida saludable.


Grup HLA Perpetuo Socorro

Comparteix

També t'interessarà