⏯️ Constaten que la carn d'animals engreixada a base de pastures és més saludable que amb pinso

ACN
17-05-2022
 • ⏯️ Constaten que la carn d'animals engreixada a base de pastures és més saludable que amb pinso
  Peu de foto: 
  Marta Lluvich (ACN)
 • ⏯️ Constaten que la carn d'animals engreixada a base de pastures és més saludable que amb pinso
  Peu de foto: 
  Marta Lluvich (ACN)
 • ⏯️ Constaten que la carn d'animals engreixada a base de pastures és més saludable que amb pinso
  Peu de foto: 
  Marta Lluvich (ACN)

Un estudi realitzat a l'explotació ramadera de Cal Tomàs de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) ha constatat que la carn d'animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d'animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus omega 3. Dani Villalba, professor de la UdL, on ha posat èmfasi és en el model que fa de la carn resultant un producte més sostenible donat que l'aliment dels animals és Km0. Villalba ha explicat que aquesta manera de produir ha d'anar acompanyada d'una conscienciació i diferenciació donat que la productivitat és més baixa però viable pels petits productors.

Durant mig any s'ha fet un exhaustiu seguiment (controls de sang, de pes, d'alimentació, d'engreix o de creixement, entre d'altres) a 24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d'unifeed i pastura.

I les dietes amb major proporció de farratge han presentat valors més elevats d'àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer. La ràtio d'Omega 6 sobre Omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres aconseguint valors més propers a l'òptim.

Ramaderia més sostenible i respectuosa amb els animals

La dieta basada en farratges i pastures al 100% és més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d'aquests. A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra, ha explicat Miquel Gordó, de Cal Tomàs. A banda, els experts asseguren que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i, una de les poques maneres reals, de combatre el canvi climàtic.

Els resultats de l'estudi diuen que els farratges resulten una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors. Quan aquesta carn surt al mercat és un producte amb un alt valor afegit que s'ha de fer que el client l'acabi reconeixent de manera constant.

Vall Fosca i Vall Ferrera

L'estudi de Cal Tomàs és el tercer d'aquestes característiques que es fa. Anteriorment, la Universitat de Lleida n'havia realitzat un a una explotació ramadera de la Vall Fosca i un altre a la Vall Ferrera. Villalba ha afirmat que els resultats van ser similars.

Els resultats de l'estudi de Cal Tomàs s'han presentat aquest dilluns a la mateixa explotació ramadera de la Pobla de Segur, en el marc d'una jornada divulgativa i gastronòmica que ha girat al voltant de noves tendències ramaderes, ramaderia de pastura, agricultura regenerativa i la gastronomia sostenible.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta