Què és el cop de calor i com evitar-lo en gossos

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
04-07-2018
Actualitzat: 01-08-2018 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és el cop de calor i com evitar-lo en gossos

Els humans no som els únics que agonitzem quan sortim al carrer a ple estiu: suor, deshidratació, cansament afegit i inclús malestar són alguns dels símptomes que compartim amb els nostres peluts. El cop de calor és més important del que sembla, ja que l'amenaça de mort existeix en tot moment. Davant d'aquest perill hem parlat amb en Borja Vega, veterinari de Vet 2.0 Clínica Veterinària de Balaguer, i ens ha explicat de "pe" a "pa" el cop de calor i ens ha donat uns quants consells per evitar-lo. Pareu compte i atenció, amos!

SÍMPTOMES

El Borja explica que els principals símptomes que veurem en el nostre pelut són una respiració molt ràpida i com li cau molta baba espessa per la boca (híper-salivació) i les orelles, les genives i la mucosa nasal vermelloses. La següent fase vindria per una hipertèrmia, és a dir, rep més calor de la que pot expulsar i el gos intenta compensar la seva temperatura corporal (no confondre amb febre!) seguit de convulsions i falta de forces per mantenir-se dempeus. Finalment, el gos es desmaia i mor.

ELS MÉS VULNERABLES

Com tot en aquesta vida, hi ha persones (en aquest cas peluts) que són més vulnerables davant alguns mals o malalties. En el cas del cop de calor, els que més pateixen són els gossos que tenen el nas camús o, per entendre'ns, el nas aixafat. Un exemple claríssim en són el Bòxer, el Pug Carlino o el Bulldog Anglès o Francès. Els peluts de races grans, els que tenen sobrepès o amb problemes de cor també corren més risc de patir un cop de calor. "Qualsevol gos o gossa amb problemes respiratoris o cardíacs, seran els més propensos", diu el veterinari.

Bulldog Anglès
Pug Carlino

SITUACIONS QUE S'HAN D'EVITAR

Tancar el gos o gossa a la terrassa o balcó de casa és (encara) un dels casos més freqüents i que més disgustos provoquen, ja que moltes vegades es donen cops de calor que acaben amb un final tràgic. Val recordar que en el decret 6/1999 s'estableixen les condicions i manteniment de les mascotes en tota la comunitat catalana i on s'indica que queda prohibit que gossos, gats i fures tinguin com allotjament habitual els balcons, terrasses, patis interiors i vehicles. Sí, els casos d'animals de companyia tancats en cotxes també se'n sent a parlar. El vehicle es converteix en un forn i per una distracció nostra pot costar-li la vida al pelut. 

Una altra situació que es troba el Borja en la seva consulta són cops de calor en gossos que han acompanyat als seus amos a fer senderisme. "El gos no avisa i al dur-lo deslligat correrà i caminarà com un boig fins arribar al punt que es pot desmaiar. Per tant, quan anem d'excursió sempre hem de dur aigua i anar parant", comenta el Borja. 

PRIMERS AUXILIS

El veterinari explica que davant l'inici d'un cop de calor s'ha de mullar el pèl del gos amb aigua fresca, sense ocasionar cap canvi brusc de temperatura! També, amb una tovallola o drap humit, s'ha d'anar mullant el cap del gos però, ja us podeu imaginar que amb l'excés de temperatura que tindrà al cos l'haureu d'anar canviant continuament. Si va a pitjor, correu cap un centre veterinari!

RECOMANACIONS 

Amb l'arribada de la calor hi ha peluts que presenten vòmits, diarrea, deshidratació o malestar, uns símptomes que acompanyen al cop de calor. Per aquest motiu el Borja dona uns quants consells per prevenir riscos. Apunta!

A casa. Els nostres peluts sempre han de tenir un plat fins dalt d'aigua fresca. També es recomana repartir el menjar en tres o quatre cops al dia. A més, per tal d'evitar baixades de sucre (hipoglucèmies) a causa de la calor, un premi d'aquells que els hi agraden tant no els hi farà cap mal ;)

De passeig. Es recomana sortir a passejar a primera i última hora del dia. Si pels motius que siguin només poden sortir en hora punta (migdia) es recomana:

  • Portar el gos o gossa lligat, ja que lliure s'animarà massa i gastarà massa energia, sobretot els joves. Òbviament si saps que el teu gos no farà la cabra, llavors cap problema. 
  • Portar un abeurador a sobre. Amb la calor que fa, un glop d'aigua fresca és genial. A més, d'abeuradors n'hi ha de totes les mides, formes i materials, així que tria el que més s'adapti a tu i al teu pelut! 
  • Abans de sortir de casa i durant el passeig mulla-li les orelles i la panxa, zones clau per on regulen la seva temperatura.
  • Vigilar amb l'asfalt. La calor fa que la temperatura del ciment i l'asfalt cremi i això pot ocasionar cremades als coixinets de les potes. En la mesura del possible, és millor passar per terra o herba.

A la piscina. Els gossos poden estar tot el dia en remull, sigui en un riu, una piscina o al mar. Ara bé, aquells peluts que se'ls hi formen plecs de pell al cos, o més ben dit, que són arrugats com un Shar Pei, un Mastí Napolità o un Bulldog, s'ha d'assecar-los bé, ja que se'ls hi pot irritar la pell i derivar en alguna complicació. També es recomana, en el cas de tenir piscina amb fondària, posar-hi una escala per tal de no ofegar-se. Sí, hi ha gossos que són molt valents però després no saben sortir. Al loro!

El pèl. En els gossos de cabell llarg es recomana desllanar o tallar el pèl, sempre que el tipus de raça ho permeti! Per aquest motiu es recomana tallar-lis però, sense que es vegi la pell. És a dir, res de rasurar, ja que el pèl evita que es cremin. 

"El cop de calor és molt més greu del què ens pensem", afirma el Borja. Així doncs, pareu compte i estigueu atents davant qualsevol situació de risc. Sigueu responsables!

Comparteix

També t'interessarà