Creus de Sant Jordi paritàries

REDACCIÓ
24-07-2018
  • Creus de Sant Jordi paritàries
  • Creus de Sant Jordi paritàries

Vint-i-nou personalitats del món de la cultura i la ciència catalanes, entre elles el cirurgià de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida Joan Viñas, l’economista de la Vall de Boí Lourdes Benería i el gastrònom lleidatà Francesc Xicu Anoro, així com 23 entitats, van rebre ahir la Creu de Sant Jordi de mans del president Joaquim Torra, al Palau de la Música Catalana. Torra va entregar un dels màxims guardons de la Generalitat, premis que no va poder convocar durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya aquest 2018, i que va restituir després de resoldre els guardons dimarts passat, reconeixent en total 31 persones i 24 entitats.

En l’acte d’entrega dels guardons –al qual va assistir també el president del Parlament, Roger Torrent–, la consellera de Cultura, Laura Borràs, va dir que “no era normal que aquest any no s’entreguessin les màximes distincions de la Generalitat i que ininterrompudament no han faltat mai a la seua cita” des de la seua instauració el 1981. El president de la Generalitat va lamentar que les Creus de Sant Jordi –que habitualment es concedeixen a l’abril– no s’han entregat fins ara com “un dels efectes del funest 155, que semblava que havia de ser la supressió d’aquesta festa”.

En aquesta edició, les Creus de Sant Jordi han sigut paritàries per primera vegada, a més de tenir uns premiats marcats per l’actualitat política i social, sobre els quals la consellera de Cultura va agregar: “Aquests premiats donen una fotografia del país.” En nom dels premiats, la religiosa Sor Lucía Caram va destacar la mirada global de Catalunya i la seua irrenunciable vocació de llibertat i va celebrar que en una Europa i en un món en el qual s’ha globalitzat la indiferència i la correcció política “Catalunya ha demostrat ser diferent i no mirar cap a una altra banda” amb el seu suport, per exemple, a l’entitat premiada Open Arms. A més, entre els guardonats amb aquesta distinció, destaquen l’Associació Catalana de Drets Civils, de familiars dels polítics presos i els polítics a l’estranger, que al recollir-lo l’esposa de l’exconseller Josep Rull, Meritxell Lluís, el Palau de la Música es va mantenir dempeus al crit de “Llibertat” durant llargs segons.

D’altra banda, també van destacar entre els premiats l’ONG Proactiva Open Arms –que, també al recollir-lo el responsable Òscar Camps, va posar dret tot el Palau de la Música–, l’advocat i historiador Josep Cruanyes, la historiadora de l’art Rosa Maria Malet i l’escriptor Jordi Sierra i Fabra.

Torra demana confiança i crida a la unitat cap a la independència

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir a la nit una crida a la unitat i va demanar confiança als partidaris de la independència per “fer efectiva la república”, després de remarcar que és el “compromís” i “raó de ser” del nou Govern i on es posaran “els esforços més immediats”. En l’acte d’entrega de la Creu de Sant Jordi, va assegurar: “Caldrà preparar-nos, organitzar-nos i fer enormes sacrificis.” Va fer una crida als partidaris de la independència a estar “tots junts” perquè així són “més forts” i va reivindicar un “nou moment d’empoderament popular” en què “tots hem d’estar a l’altura del moment”.

L’expresident Carles Puigdemont va dir a través d’un vídeo que són unes Creus de Sant Jordi molt importants, que s’entreguen en unes circumstàncies en les quals hi ha polítics a la presó i a l’estranger. “Aquestes Creus les recordarem molt”, va dir.

Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?