UP culpa les fàbriques de pinso de frenar el preu en origen del cereal

REDACCIÓ
Publicat: 
09-08-2018
Actualitzat: 09-08-2018 9:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP culpa les fàbriques de pinso de frenar el preu en origen del cereal

Unió de Pagesos considera que, malgrat les abundants pluges de primavera que feien preveure a Catalunya una bona campanya per al cereal d’hivern, aquesta ha resultat “fluixa”, amb un descens de la producció d’entre el 10 i el 20% respecte a l’any passat i fins i tot a la mitjana dels últims tres anys. Els preus no han augmentat a nivell estatal.

Malgrat l’augment de la demanda de cereal a nivell mundial ha fet incrementar el preu a Europa, a nivell estatal no està succeint a causa que “la indústria agrària, especialment les fàbriques de pinso, frenen el preu en origen sense justificació per raons de mercat i només pretén condicionar a la baixa el preu en origen del cereal que percep el productor, per poder comprar per sota del preu del mercat”.

El responsable de cereal d’UP, Santi Caudevila, va posar d’exemple la diferència entre els preus del blat, l’ordi i el panís de França i els de Lleida. Així, mentre que el preu en origen del blat a França és de 217 euros per tona, a Lleida és de 205 euros/tn. El mateix passa amb l’ordi francès, que es cobra a 217 euros/tn, mentre que el preu en origen a Lleida és de 181 euros/quilo. Per aquesta raó, UP va demanar a la indústria agrària cerealista catalana que col·labori en un repartiment “just i equilibrat” de la cadena de valor i “deixi d’alterar, artificialment, el preu en origen del cereal a Catalunya”. Sobre la collita, Caudevila va explicar que, després de la sembra durant els mesos de tardor, les altes temperatures del novembre i el desembre i la falta de pluja van provocar una mal naixement de les plantes.

D’altra banda, a partir del mes de febrer les pluges i les temperatures adequades feien preveure una recuperació dels sembrats. Tanmateix, l’excés d’aigua va acabar afectant el bon desenvolupament de blats i ordis, ja que va obligar a un augment de tractaments fungicides i herbicides amb el consegüent augment dels costos de producció. A més, les continuades pluges també van dificultar els mateixos tractaments fitosanitaris dels cultius que van fer reduir el potencial productiu. Així, hi ha hagut una diferència de rendiment de fins a 1.500 quilos/ha en algunes parcel·les.

En total, UP preveu que la producció d’ordi ha caigut entorn d’un 9% respecte a la mitjana dels tres últims anys i en blat, un 8%.

Comparteix

També t'interessarà