Dallas ja llueix la taula de Sixena que volia comprar el Museu

R. BANYERES
Publicat: 
11-08-2018
Actualitzat: 11-08-2018 12:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dallas ja llueix la taula de Sixena que volia comprar el Museu

El Meadows Museum de Dallas ja exposa, des de dimarts passat, la taula Adoració dels Reis Mags, originària de l’antic retaule major del monestir de Santa Maria de Sixena que va ser adquirida pel museu nord-americà el novembre passat després que estigués desapareguda durant més d’un segle. Abans d’exhibir-la, els responsables d’aquest museu nord-americà centrat en art espanyol s’han encarregat de restaurar i daurar el marc, que “encara que venia amb l’obra era necessari treballar-lo una mica per fer una presentació idònia”, va declarar el director de l’equipament Mark Roglán. La resta de l’obra “estava en un estat de conservació excepcional”, segons el mateix Roglán, de forma que no va necessitar cap intervenció. “De fet aquest va ser un dels motius pels quals estàvem interessats a adquirir-la”, va sentenciar.

Val a recordar que la taula, que va intentar adquirir el Museu de Lleida, va viure un curiós periple abans d’arribar als EUA. Va sortir a la venda a Suïssa, on la galeria madrilenya Caylus la va comprar per uns 120.000 euros. El novembre del mateix any, el Meadows va adquirir l’obra als espanyols en el marc de la fira d’art Tefaf de Nova York, per un preu que, encara que no s’ha fet públic oficialment, superaria els 500.000 dòlars, uns 420.000 euros.

Des d’Aragó en cap moment van intentar comprar la peça (encara que sí que reclamen algunes de les compres de Lleida) i, després de fer-se pública la notícia, van assegurar que estava “sobrevalorada”.

L’equipament lleidatà, l’única institució que va reconèixer l’origen

La taula, que feia un segle que estava en parador desconegut, va sortir a subhasta a la galeria Stuker de Berna (Suïssa) el juny del 2017, procedent d’un col·leccionista privat, amb el subtítol “escola italiana”. El Museu de Lleida va ser l’única institució pública que es va adonar que, en realitat, es tractava d’una pintura originària de l’antic retaule major del monestir de Sixena. Per això, va licitar per adquirir-la, amb el suport de les administracions. Tanmateix, li va guanyar la partida econòmica la galeria madrilenya Caylus, que la va comprar per uns 140.000 francs suïssos, és a dir, uns 120.000 €.

Comparteix

També t'interessarà