D'Artesa de Segre a París: una històrica fotografia del cubista Palau Ferré

REDACCIÓ
18-09-2022
  • D'Artesa de Segre a París: una històrica fotografia del cubista Palau Ferré
  • D'Artesa de Segre a París: una històrica fotografia del cubista Palau Ferré

El passat divendres, 16 de setembre, Artesa de Segre va acollir un acte d’homenatge a l’amistat entre el pintor cubista Maties Palau Ferré i l’activista artesenca Francesca Solé Clotet, filla de l’alcalde republicà d’Artesa, Josep Solé Granyó, a partir de la seva coneixença al París dels anys cinquanta, de la qual es conserven fotografies històriques.

L’acte, celebrat a la biblioteca Joan Maluquer, donava a conèixer l’exposició que des del juliol es pot visitar a l’equipament cultural, així com l’edició d’un vídeo divulgatiu i un llibret commemoratiu amb el qual es va obsequiar els assistents. A la taula rodona hi van participar Maria Cusola, alcaldessa d’Artesa de Segre; Jaume Monfort, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Noguera; Roser Betriu, neta de Francesca Solé, i Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l’artista. Amb benvinguda de Fina Solans, directora de la Biblioteca, l’acte va ser moderat per l’historiador Francesc Marco-Palau, comissari de l’Any Palau Ferré.

El projecte commemoratiu compta amb el suport de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, el Consell Comarcal de la Noguera, la Fundació Irla, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Un acte emotiu

L’alcaldessa d’Artesa de Segre, Maria Cusola, va obrir l’acte recordant la intensa implicació amb el teixit associatiu de la població de Francesca Solé Clotet, a qui va qualificar com “un referent per a les dones d’Artesa”. Així, si la cosidora i política republicana va haver de marxar a l’exili després de la Guerra Civil, quan va tornar a Catalunya “va col·laborar de nou amb les entitats del poble, va publicar articles a la revista local La Palanca, i també va ser regidora de l’Ajuntament als anys vuitanta”.

De la mateixa manera, Jaume Monfort, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Noguera, va destacar que a través de la trajectòria vital de Francesca Solé, “podem resseguir l’evolució de la Catalunya del segle XX, amb una mirada republicana i molt arrelada a la Noguera i les Terres de Lleida”, i va remarcar que “es tracta d’una generació que va aconseguir sobreposar-se a les circumstàncies adverses del moment i que és important que posem en valor en homenatges com els d’avui”

Per la seva banda, Roser Betriu, neta de Francesca Solé i Clotet, va evocar records d’infantesa del vincle que la seva família havia tingut amb el pintor Palau Ferré, a qui després dels dies parisencs, també als anys setanta havien visitat en diverses ocasions a la Conca de Barberà. En aquest sentit, Betriu va destacar que, de fet, la seva àvia “havia conservat tota la vida un gerro ceràmic amb figures de tonalitats verdoses que li havia regalat l’artista, com a record d’aquella amistat”.

Així mateix, Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de Palau Ferré, va detallar que aquell era un dia molt especial “perquè després d’anys de recerca i de preguntar-nos qui eren les persones que acompanyaven el pintor en algunes de les fotografies més icòniques de l’artista a París, finalment hem pogut documentar-ho i podem exposar algunes d’aquestes instantànies plenes d’història a Artesa de Segre, coincidint amb la celebració de l’Any Palau Ferré que estem duent a terme arreu de Catalunya”.

Així, amb records familiars, vivències viscudes i reflexions emotives, la biblioteca es va omplir de familiars i amics de les dues persones homenatjades, així com veïns d’Artesa i membres del teixit associatiu i cultural de la població.

Una mostra commemorativa

“Records de París. Francesca Solé i Palau Ferré”, és una mostra amb un predomini clar de la fotografia, a partir de les instantànies conservades fins a dia d’avui d’una trobada parisenca entre les dues personalitats, a la segona meitat dels anys cinquanta.

A través de les imatges de Francesca Solé i Palau Ferré amb la Catedral de Notre-Dame de fons, la mostra ens permet reflexionar al voltant de les diferents circumstàncies vitals que van fer coincidir la política artesenca i l’artista lluminós a l’Ile-de-la-Cité: mentre que per a Solé Clotet, París era l’exili necessari per sobreposar-se al context de l’època; per al pintor, la ciutat de la llum era l’indret idoni per endinsar-se en els corrents internacionals de l’art.

A l’exposició també s’hi pot trobar documentació ampliada de l’època -com cartes entre París i Artesa de Segre- i reproduccions litogràfiques del pintor Maties Palau Ferré en la qual se sintetitza les principals temàtiques de la seva obra plena de colors: les figures femenines d’ulls ametllats, els arlequins, les parelles amb flors i la inspiració sardanista.

L’acte d’Artesa de Segre és la darrera de les actuacions commemoratives de l’Any Palau Ferré a les Terres de Lleida, després de les exposicions temàtiques celebrades aquest darrer any al Museu de Cervera, al Museu Tàrrega Urgell i a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en les quals es van tractar altres facetes de la trajectòria del pintor, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Horari de visita

L’exposició es pot visitar fins el 30 de setembre en horari d’obertura de la Biblioteca Joan Maluquer d’Artesa de Segre: de dilluns a divendres de 16 a 20 h i els dimarts al matí d’11 a 13 h.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?