UP demana replantejar el projecte de parcs solars per l'impacte que suposarà

ACN
Publicat: 
29-01-2022
Actualitzat: 29-01-2022 2:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP demana replantejar el projecte de parcs solars per l'impacte que suposarà
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu

Unió de Pagesos ha presentat al·legacions al projecte de construcció dels parcs solars fotovoltaics Avior i Atria, amb plaques generadores ubicades en territori aragonès i línies d'evacuació que, a Catalunya, afecten una vintena de municipis de la demarcació de Lleida i un de la de Tarragona. Els projectes implicarien l'estesa d'uns 95 quilòmetres de línies d'alta tensió i la construcció de 224 torres elèctriques i dues subestacions transformadores als termes de Ciutadilla i Vallbona de les Monges, ambdós a l'Urgell. El sindicat demana replantejar el projecte i adverteix que el pla ha tirat endavant sense tenir en compte els possibles efectes sobre la salut dels veïns dels municipis per on es preveu que passin les línies elèctriques.

L'organització agrària al·lega, per demanar la seva anul·lació, que per la seva potència i longitud, les línies haurien de ser considerades com a xarxa de transport primari, en comptes de com una simple infraestructura d'evacuació del parc. En el cas que fossin considerades de transport primari, Unió de Pagesos assenyala correspondria a Red Eléctrica Española actuar com a transportista únic en règim d'exclusivitat, tal com preveu la llei 24/2013 del sector elèctric.

A més, Unió de Pagesos fa constar també que els projectes s'han desenvolupat "sense respectar els criteris de transparència i participació ciutadana exigibles". "Una ciutadania que, precisament, seria la més directament afectada tan per l'impacte paisatgístic de les infraestructures com per la contaminació electromagnètica que provocaria el seu funcionament i que no ha estat tinguda prou en compte", adverteix el sindicat.

Al mateix temps, Unió de Pagesos remarca que infraestructures d'aquest tipus "formen part d'un sistema energètic totalment insostenible" i afirma que "deixarien un impacte irreversible sobre espais protegits i una gran afectació a la població per la gran proximitat d'aquestes grans infraestructures als nuclis de població i habitatges aïllats".

D'aquesta manera, Unió de Pagesos reitera la seva aposta per un model d'implantació d'energies renovables "planificat, impulsat amb transparència i amb la implicació del territori on calgui instal·lar-les" i que "prioritzi l'ús i ocupació d'espais ja alterats per l'activitat humana en comptes de malmetre espais de valor agrològic alt o d'interès agrari elevat".

Comparteix

També t'interessarà