Denunciats per capturar una espècie protegida utilitzant mètodes de caça prohibits a Utxesa

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
27-06-2023
Actualitzat: 27-06-2023 10:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Denunciats per capturar una espècie protegida utilitzant mètodes de caça prohibits a Utxesa
    Peu de foto: 
    Redacció ACN

El cos d'Agents Rurals ha denunciat dues persones per capturar al Segrià tres exemplars de mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) sense l'autorització pertinent. La captura d'aquests ocells, que estan en perill d’extinció, es va produir en el seu període de reproducció a la zona de la Reserva Natural de Fauna Salvatge d'Utxesa, espai natural protegit, i els individus van utilitzar xarxes japoneses i un reclam electrònic, uns mètodes de caça prohibits. Els Agents Rurals van actuar en coordinació amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i alertats per la difusió a través de les xarxes socials de fotografies d'espècies protegides en el marc d'un congrés d'ornitologia.

Arran de les imatges detectades a les xarxes socials, els agents van començar una investigació per saber si hi havia o no autorització per a capturar una espècie en perill d'extinció a Catalunya. En comprovar que s'havia produït sense permís, es va procedir a interposar la denúncia per la captura sense autorització i usant xarxa japonesa i reclam electrònic, mètodes prohibits.

A més, també s’ha denunciat que per a la instal·lació de la xarxa japonesa es va estassar una superfície de 39 metres quadrats del canyissar de l'espai protegit (sense autorització i en període d'incendi forestal elevat), que va suposar la destrucció de l'hàbitat de la mallerenga de bigotis.

Els Agents Rurals han denunciat els fets davant el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, els quals poden comportar sancions de fins a 45.000 euros. També han obert diligències penals per un presumpte delicte contra la fauna.

L'actuació l'ha dut terme el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme dels Agents Rurals (GEVA), el Grup Especial de Suport de Captura d'Animals (GECA) i el Grup Especial de Col·laboració amb l'Administració de Justícia (GECAJ) del Cos d'Agents Rurals.

La mallerenga de bigotis

Es tracta d’una espècie extremadament rara i amenaçada. És un ocell en perill d'extinció a Catalunya amb una única població permanent a l'estany d'Utxesa. Activitats i manipulacions com la denunciada posen en perill la seva conservació ja que aquesta és una espècie molt sensible i susceptible a l'estrès.

Comparteix

També t'interessarà