Denuncien competència deslleial dels aparcaments municipals per autocaravanes

REDACCIÓ
Publicat: 
21-10-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Denuncien competència deslleial dels aparcaments municipals per autocaravanes
  • Denuncien competència deslleial dels aparcaments municipals per autocaravanes
  • Denuncien competència deslleial dels aparcaments municipals per autocaravanes

Els representants de les associacions de càmpings catalanes han criticat aquest dimecres en el decurs de les trobades tècniques i professionals celebrades en el marc de Municipàlia —la Jornada Innocamping, l’Assemblea de l’Associació de Càmpings de Muntanya i del Pirineu Català i l’assemblea de la Federació Catalana de Càmpings— la proliferació d’aparcaments municipals gratuïts per a autocaravanes, que han qualificat de “clara competència deslleial” per als càmpings reglats del territori.

Josep Sans, president de l’Associació de Càmpings de Muntanya i del Pirineu Català, ha afirmat que un dels principals problemes que afronta actualment el sector “és l’acampada lliure de les autocaravanes en les àrees que estan muntant molt municipis, i que no tenen ni la llicència per efectuar aquesta activitat, ni un control policial, ni paguen cap taxa turística, una situació que situa als càmpings en clara desavantatge”. Sans considera que els ajuntaments “tenen el dret d’habilitar aquestes àrees de pernoctació gratuïta, però pagant la taxa turística corresponent i complint la resta de requisits normatius”.

El president de l’Associació de Càmpings de Muntanya i del Pirineu Català també ha afirmat que el nou Pla director urbanístic de les activitats de càmping també és perjudicial per al sector, ja que dificulta molt l’ampliació de molts càmpings i impossibilita pràcticament la construcció de nous establiments.

Finalment, Sans ha criticat que la normativa sobre inundabilitat del nou pla de gestió hidràulica obligarà a tancar alguns càmpings. “Considerem que caldria buscar solucions més realistes per als càmpings que ja es van construir amb tots els permisos, ja que obligar a reubicar-los en un altre lloc és impossible”. El responsable de la federació defensa mesures alternatives com són establir controls de previsió de possibles inundacions per tal de poder evacuar amb temps els usuaris dels càmpings. En el conjunt de Catalunya, aquesta reglamentació pot afectar parcialment o totalment un 10% dels càmpings actualment existents, tant de muntanya com de costa.

Reunió amb delegat territorial del Govern a Lleida

D’altra banda, representants de la Federació Catalana de Càmpings han exposat aquest dimecres algunes de les reivindicacions de l’entitat davant Bernat Solé, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida. Ward Wijngaert, secretari tècnic de la federació, ha incidit en la crítica per la manca de control i inspecció de l’acampada lliure, tant en aparcaments municipals com en àrees privades (en aquest darrer cas amb tarifes molt baixes), i ha protestat també per “l’increment desmesurat de les taxes turístiques en aquests temps complicats que estem vivint”.

La pandèmia, oportunitat d’or per als càmpings

En el decurs de la Jornada Innocamping, que en aquesta edició ha portat com a títol "Com reduir la dependència del turisme estranger: nous segments de clientela de proximitat", s’ha posat en evidència que la pandèmia ha portat a molta gent a apostar per passar les vacances en espais a l'aire lliure i en entorns naturals, fet que han afavorit el "redescobriment" de càmping per part d'una part de la població que busca una estada saludable, en plena natura. Els ponents han centrat part de les seves explicacions en les fórmules per fidelitzar aquesta nova clientela.

Jesús Ávila, gerent de Campings.com a Espanya ha explicat en el decurs de la jornada que la pandèmia ha suposat enguany un increment d’usuaris del 54% i del 70% respecte al 2019 i al 2020, respectivament, i “ha donat una oportunitat d’or als càmpings” amb l’entrada d’un nou tipus de clientela. “Als campistes tradicionals, habituals, que venen totalment equipats i bàsicament a descansar, s’ha afegit ara una nova tipologia de campistes més joves, dinàmics i digitalitzats, que volen fer activitats i viure una estada experiencial”. Un 63% d’aquets últims busquen allotjament pel mòbil, i el 80% són famílies amb dos fills de 4 a 11 anys. Ávila adverteix que cal adaptar-se a aquest fenomen, donat que la clientela tradicional envelleix i és necessari fidelitzar els nous usuaris.

El gerent de Campings.com a Espanya ha defensat també fer una promoció digitalitzada (a través de diversos portals d’Internet, amb reserves online), habilitar diverses formes de pagament, atendre en tot moment les consultes dels clients potencials, oferir unes tarifes i condicions flexibles, incrementar el confort dels establiments i oferir múltiples activitats, especialment per als infants.

Els temes tractats en la jornada, que ha registrat quasi 300 inscrits, han estat el glamping, les possibilitats de teletreball en un càmping, l'experiència dels hotels en el desenvolupament de noves ofertes per captar clients de proximitat, el pet-friendly (clients amb mascotes), el càmpings accessibles per a tothom, la mobilitat elèctrica (cotxes i bicicletes), el nou perfil de client dels càmpings i els nous models d'assegurances per als càmpings. 

Catalunya té actualment 350 càmpings situats en 181 municipis, que ofereixen més de 280.000 places d’allotjament. Es concentren sobretot en les zones de muntanya (Alt Pirineu i Aran o Ripollès) i al litoral (Costa Brava i Costa Daurada, especialment) i tenen un pes molt rellevant en el sector turístic.

La 21a edició de Municipàlia i la 5a edició d’Innocamping té lloc del 19 al 21 d’octubre en el recinte de Fira de Lleida. L’horari del saló va de 10 a 19 h.

Comparteix

També t'interessarà