Denuncien maniobres per enfonsar els preus de la fruita en origen

REDACCIÓ
Publicat: 
25-06-2020
Actualitzat: 25-06-2020 11:14
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Denuncien maniobres per enfonsar els preus de la fruita en origen

Organitzacions agràries van denunciar ahir maniobres per enfonsar els preus de la fruita en origen malgrat la baixada en la producció en comparació al 2019 i de l’increment en el consum propiciat pel Covid. En un comunicat, la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) va assenyalar l’existència de “moviments especulatius” que intenten “de forma subreptícia” fer caure el preu en origen de la fruita. “No hi ha motius objectius perquè els preus baixin”, va sentenciar el sindicat, que va afegir que “als que sempre apel·len a les lleis del mercat, els recordem que hi ha més demanda i menys oferta, per la qual cosa no hi ha lògica en els moviments baixistes que pretenen certs operadors”.

I és que les previsions de collita de fruita de pinyol per a aquesta campanya indiquen una baixada del 20% a tot el continent en comparació amb 2019, i d’un 16% en relació amb els cinc anys anteriors. En el cas d’Espanya, la producció serà un 12% menor, sense tenir en compte els efectes dels últims episodis de granís, que a Lleida enfonsarà l’oferta un 28 per cent.

El Covid i el veto als desplaçaments disparen un 25% el consum de fruita a les llars

Segons dades d’Europech, la producció de préssec a l’Estat espanyol experimentarà un descens del 14% respecte a l’any 2019, la nectarina caurà un 16%, l’albercoc un 15% i la pruna un 10%. Davant d’això, la pandèmia de coronavirus i les restriccions a la mobilitat que ha comportat, segons UPA, són els factors que expliquen el repunt en el consum de fruita a les llars espanyoles. De mitjana, explica aquesta organització, s’ha incrementat un 25 per cent. A més, aquest no és un fenomen particular d’Espanya, sinó que ha passat a la resta del continent. “No hi ha causes objectives per pressionar a la baixa els preus en origen”, sentencia arran d’això UPA, que diu mirar “amb lupa” els moviments al mercat de la fruita per vigilar l’estricte compliment de la llei de la cadena alimentària.

 

Comparteix

També t'interessarà