Desarticulen un grup criminal que llogava vehicles a noms de tercers per robar en habitatges

REDACCIÓ
Publicat: 
29-05-2023
Actualitzat: 29-05-2023 10:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Desarticulen un grup criminal que llogava vehicles a noms de tercers per robar en habitatges
    Peu de foto: 
    FOTO: Miquel de Santiago

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació criminal (DIC) de Lleida, de les unitats d’investigació de les comissaries de Sarrià-Sant Gervasi i de Girona, van desarticular el 19 de maig un grup criminal dedicat als robatoris amb força en domicilis de diverses localitats de Catalunya i de la demarcació de Castelló. La metodologia delinqüencial consistia en posar anuncis en portals d’internet en els quals oferien feina de conductor. Aquest era l‘esquer per atraure persones que hi estiguessin interessades a qui demanaven DNI i permís de conduir per fer-los el suposat contracte. Aleshores els suplantaven la identitat i llogaven vehicles amb els quals cometien els robatoris als domicilis. Els Mossos han detingut cinc homes com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d’identitat, apropiació indeguda i per una vintena de robatoris amb força en domicilis. Els arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

La investigació policial ha posat al descobert la mecànica delictiva del grup desmantellat: la captació de persones que buscaven feina com a conductors de VTC en coneguts portals d’internet. L’objectiu era disposar de la seva documentació per registrar-los en pàgines web d’una empresa concreta de lloguer de vehicles. Els arrestats aleshores suplantaven la seva identitat i llogaven un vehicle per quatre hores al seu nom, tot i que no el retornaven fins passats uns dies amb el perjudici que suposava per a la persona i l’empresa.

Un cop disposaven del vehicle els lladres cometien diversos robatoris en domicilis. La ruta delictiva s’iniciava sempre a Barcelona, localitat de recollida del vehicle. Aleshores es traslladaven a diversos punts de Catalunya: comarques centrals, de Girona o Ponent i, fins i tot, arribaven a pobles de la demarcació de Castelló.

La mecànica delictiva s’ajustava als estàndards habituals dels grups especialitzats als robatoris en domicilis: selecció d’habitatges generalment situats en urbanitzacions o en poblacions amb possibilitats de fugida fàcil. L’accés als domicilis el feien a partir de portes o finestres vulnerables, fos perquè no estaven ben tancades o perquè presentaven elements de fragilitat que permetien forçar-ne el pany. Un cop eren dins anaven a la recerca de diners en efectiu, joies, dispositius electrònics i de tots aquells objectes amb sortida fàcil al mercat negre.

Amb la informació recopilada pels investigadors el 19 de maig van dur a terme un dispositiu policial amb entrades a Barcelona i Sant Adrià del Besòs on van poder detenir cinc homes. Com a conseqüència dels escorcolls els agents van intervenir diversos objectes que provenien dels robatoris a més d’un vehicle a l’interior del qual n’hi van trobar de relacionats amb un robatori recent a Castelló.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Comparteix

També t'interessarà