Descriuen per primer cop la funció d'una microproteïna clau en molts càncers

ACN
Publicat: 
17-11-2022
Actualitzat: 17-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Descriuen per primer cop la funció d'una microproteïna clau en molts càncers
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu - UCI Hospital Vall d'Hebron

Una investigació portada a terme al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha descrit per primer cop la funció d'una microproteïna nova, pTINCR, i ha descobert que juga un paper important en el desenvolupament de diversos tipus de carcinomes. Els carcinomes són els tumors que s'originen des dels teixits epitelials com la pell o el pulmó. La cap del Grup de Plasticitat Cel·lular del VHIO, la doctora Maria Abad, explica que el treball demostra que pTINCR és un regulador molt important de la identitat epitelial, que promou la diferenciació de les cèl·lules i té activitat supressora de tumors. La microproteïna es perd en molts tumors per progressar i reintroduint-la es pot reduir la malignitat.

Recentment s'ha descobert que les cèl·lules contenen centenars de petites proteïnes, anomenades microproteïnes, que degut a la seva mida petita havien passat desapercebudes a la comunitat científica. Fa més de dues dècades, després de la seqüenciació del genoma, es va establir que, per considerar que una proteïna era funcional, havia de ser més gran de 100 aminoàcids i se'n va ignorar la resta. Les millores en la tecnologia i en la sofisticació de les anàlisis han permès descobrir un món de petites proteïnes que provenen de seqüències en el genoma que es pensava que eren no codificadores.

Actualment només es coneix la funció d'una petita part d'aquestes microproteïnes, encara que resultats de recerques recents apunten que poden tenir un paper fonamental en molts processos biològics, fins i tot en la iniciació de tumors i també en la supressió, com apunta el treball del VHIO.

En aquest, els investigadors es van proposar descobrir el paper de la microproteïina pTINCR, que han demostrat que s'expressa en molts epitelis. Així, utilitzant diferents models cel·lulars de ratolí i mostres derivades de pacients, han estat capaços de demostrar que pTINCR és un inductor clau de la diferenciació epitelial i que aconsegueix que les cèl·lules tumorals, que perden la identitat durant un procés conegut com malignització, readquireixin les característiques d'un teixit epitelial normal.

La primera autora del treball, la doctora Olga Boix, ha explicat que generalment els tumors es desfan d'allò que els confereix un desavantatge. En aquest cas, s'ha comprovat que en tumors de pacients amb carcinoma de pell es perd parcialment o totalment aquesta microproteïna. A més, la pèrdua de la seva expressió es correlaciona amb la pèrdua d'identitat epitelial i l'augment de la malignitat en cèl·lules tumorals derivades d'aquest tipus de càncer. Tot això indica el paper important que juga aquesta microproteïna en la supressió tumoral.

Els resultats han permès demostrar que si aquesta microproteïina es reincorporava, els tumors tornaven a ser menys agressius. Això s'ha fet en models animals als quals s'empeltaven cèl·lules tumorals procedents de pacients.

Així, quan s'introduïa pTINCR els tumors creixien menys i presentaven característiques menys malignes. Per tant, podria ser una diana interessant sobre la qual treballar per desenvolupar nous tractaments. La quantitat d'aquesta proteïna permet també predir el pronòstic de molts tipus tumorals, com ara el de pàncrees o el de pulmó.

Comparteix

També t'interessarà