Desenes de camions de fruita de Lleida paralitzats per culpa del veto de Rússia

e.m.m.
Publicat: 
08-08-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Desenes de camions de fruita de Lleida paralitzats per culpa del veto de Rússia

Por i preocupació són les dos paraules que millor poden resumir el sentiment del sector agroalimentari de Lleida davant del veto de Moscou durant un any a les importacions agroalimentàries, però l'alarma és especial en el cas de la fruita de pinyol, ja que Rússia és un mercat que n'absorbeix 50 milions de quilos a l'any.

Les cooperatives es van reunir ahir a Agricultura i igual que Afrucat i les organitzacions agràries reclamen mesures urgents a Brussel·les. Recorden la crisi de l'E. coli, quan una alarma sense fonament sobre la sanitat de productes hortofructícoles espanyols va obligar la UE a articular compensacions per l'enfonsament del mercat.

El sector remarca que "és necessari un pressupost extraordinari, no només per compensar la pèrdua de vendes al mercat rus sinó el que pugui venir". Es refereixen així al fet que la fruita que no es pugui comercialitzar pel veto anirà al mercat europeu, la qual cosa augura una saturació i un enfonsament encara més greu dels preus.

Ahir, desenes de camions en trànsit cap a Rússia no van poder entrar en aquest mercat i van haver de tornar. D'altres van haver de buidar els seus remolcs perquè els importadors van advertir que no acceptarien la fruita i les comandes van quedar anul·lades. Com a conseqüència, préssecs i nectarines s'amunteguen a les centrals sense tenir ara comprador.

Avui hi ha previstes dos reunions. Una, la convocada pel conseller d'Agricultura amb tot el sector a Lleida per analitzar la situació. L'altra, a Brussel·les, del COPA-COGECA, representant de productors i cooperatives, amb la Comissió Europea davant d'una crisi tan greu que pot ser mortal per a la campanya de la fruita de pinyol, però que es pot "encomanar" a la fruita de llavor a la tardor o la fruita seca, per posar alguns exemples. Encara que no hi ha una llista clara de productes afectats, sí que es confirma el veto hortofructícola, a la ramaderia, de la carn de porcí (que ja estava bloquejada anteriorment) al boví, a la fruita seca, a la llet o als lactis. Segons la FCAC, ara per ara en el veto no s'inclou ni el vi ni l'oli.

Comparteix

També t'interessarà