⏯️ Desmantellada una plantació de marihuana a la Noguera Ribagorçana i el seu centre d'operacions a Lleida

ACN
19-07-2020
  • ⏯️ Desmantellada una plantació de marihuana a la Noguera Ribagorçana i el seu centre d'operacions a Lleida

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal d'origen albanès dedicada al cultiu i distribució de marihuana a gran escala. L'operació policial ha permès desmantellar els tres enclavaments d'aquesta organització, un cultiu ocult en un paratge boscós a l'espai natural de la Noguera Ribagorçana, una plantació 'indoor' utilitzant tot un edifici a la localitat de Montsó (Osca), i un xalet a la demarcació de Lleida utilitzat com a centre d'operacions i per a l'assecat i envasat de la marihuana. S'han detingut quatre membres, entre els quals es troben els dos líders de l'organització. En total s'han intervingut 7.870 plantes de marihuana i 107 quilos d'aquesta substància en cabdells, amb un pes total de 5 tones i mitja.
La investigació, anomenada 'Templon-Osbale', va començar al mes d'abril, en detectar una plantació de marihuana en una gran extensió en una zona boscosa situada a la zona limítrofa entre Osca i Lleida. Un treball conjunt entre agents especialitzats en la investigació del tràfic de drogues pertanyents a les comissaries d'Osca, Lleida i Barcelona, va permetre dibuixar l'entramat de l'organització, identificar-ne els caps, així com esbrinar els immobles des dels que desenvolupaven les activitats. Amb les indagacions realitzades es va localitzar, a més d'aquest cultiu a l'aire lliure, una altra plantació 'indoor' que ocupava la totalitat d'un edifici al casc històric de Montsó, així com el lloc on es duia a terme l'assecat i envasat de la marihuana i que constituïa així mateix el centre d'operacions dels líders d'aquesta organització.

L'operació va culminar el 2 de juliol amb la detenció dels dos líders de l'organització, així com dos operaris que custodiaven les plantacions referides. Se'ls atribueixen els delictes de tràfic d'estupefaents, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric.

Extens cultiu de marihuana amagat en paratges boscosos

La plantació desmantellada es trobava oculta en una zona boscosa de molt difícil accés, situada en l'espai natural de la Noguera Ribagorçana. Els integrants del grup havien talat grans superfícies de pinedes aprofitant al màxim els bancals de bosc per cultivar la marihuana i havien alterat els barrancs per poder emmagatzemar aigua, que posteriorment era conduïda fins als camps de cànnabis amb mànegues mogudes amb bombes d'aigua alimentades per generadors elèctrics.

Els líders de l'organització reclutaven operaris per fer-se càrrec del cultiu, manteniment i recol·lecció de la marihuana i els destinaven a les plantacions per llargs períodes de temps. Per a això, havien aixecat campaments en zones estratègiques amb tot el necessari per a romandre-hi llargues temporades, proveint-los de gran quantitat de queviures no peribles. D'aquesta manera, a més, asseguraven una guarda contínua de les plantacions, en haver instal·lat els refugis al costat dels cultius que custodiaven i en haver establert punts de vigilància per detectar presència policial, arribant fins i tot a utilitzar els arbres talats com a torretes de vigilància. Els investigats també havien tallat els camins d'accés a la plantació amb roques de grans dimensions i arbres, fent veure que la via era inaccessible. Aquesta custòdia permanent i activa, unida al perfecte coneixement de. bosc en el qual vivien, va dificultar enormement la investigació sobre el terreny.

Edifici destinat completament al cultiu 'indoor' de marihuana

L'organització es va procurar un edifici al nucli antic de Montsó, utilitzant els seus tres pisos per al cultiu interior de marihuana i així garantir una producció contínua de cànnabis. En l'escorcoll de l'edifici es va constatar que comptava amb una completa instal·lació amb tots els elements de ventilació, reg i climatització necessaris per afavorir el creixement de les plantes, procurant les condicions òptimes de calor i humitat.

L'organització proveïa el subministrament elèctric d'aquestes instal·lacions mitjançant enganxalls il·legals a la xarxa elèctrica pública, suportant una potència cinc vegades més gran a la d'un consum familiar i creant una situació de perill a causa de l'estat defectuós d'aquestes connexions.

Durant aquesta intervenció els agents van procedir a la detenció de l'operari que en aquests moments es trobava custodiant la plantació, i la confiscació de 187 plantes.

Centre d'operacions en un xalet a Lleida

Les activitats d'assecat i preparació de la marihuana per a la seva distribució es duien a terme en un xalet ubicat en una partida de Lleida en el qual, a més, els líders de l'organització havien establert el seu centre d'operacions i de reunions. Durant l'escorcoll en aquest habitatge, es va procedir a la detenció dels dos líders de l'organització, així com d'un dels operaris destinats a la plantació al bosc, i es van confiscar 107 quilos de cabdells de marihuana.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta