Desxifren un mecanisme d'atac al principal bacteri de la periodontitis

ACN
Publicat: 
05-10-2021
Actualitzat: 05-10-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Desxifren un mecanisme d'atac al principal bacteri de la periodontitis
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Un treball liderat per l'Institut de Biologia de Barcelona del CSIC (IBMB-CSIC) ha desxifrat un element clau de sistema de secreció de factors de virulència del principal bacteri causant de la periodontitis. Els resultats s'han publicat a la revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Es tracta d'una una espècie patògena del microbioma bucal humà, un bacteri amb un sistema de secreció per enviar proteïnes al medi que l'envolta, que en aquest cas és el teixit gingival que envolta les dents. Aquestes proteïnes participen en la virulència dels bacteris, en la inflamació de les genives i la destrucció de teixit i, en última instància, en la pèrdua de peces dentals.

S'estima que entre el 5 i el 20% dels adults i fins al 40% de la gent gran a Europa tenen periodontitis, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). I que al voltant d'un 30% de la població europea d'entre 65 i 74 anys ha perdut totes les dents per la mateixa causa.

El microbioma bucal humà està format per més de 6 mil milions de bacteris de més de 770 espècies, que són majoritàriament que contribueixen al manteniment de l'homeòstasi i la bona salut oral. No obstant això, una dieta inadequada i una higiene insuficient poden provocar alteracions en la composició del microbioma i al creixement desmesurat d'espècies patogèniques. Això condueix a l'aparició de càries i periodontitis, que en els casos més greus desemboca en inflamació crònica i destrucció del teixit.

Comparteix

També t'interessarà