Detectats 35 càncers de còlon a Lleida el 2015 amb el programa de cribratge

SEGREcom
Publicat: 
12-09-2016
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Detectats 35 càncers de còlon a Lleida el 2015 amb el programa de cribratge

El desplegament del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la Regió Sanitària Lleida va permetre diagnosticar precoçment 35 càncers invasius el 2015, el que suposa 2,76 casos per mil usuaris cribrats.

El programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, ja que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s’ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.

Lleida va ser el 2015 la primera regió sanitària de Catalunya en finalitzar el desplegament del programa. Tots els usuaris de la regió d’entre 50 i 69 anys, susceptibles de participar en el  programa, van rebre una carta individualitzada indicant que havien de passar pel seu CAP o consultori local a recollir el kit de detecció de sang oculta en femta  i allí els usuaris van rebre les indicacions oportunes per part del personal d’Atenció Primària per a la recollida de la mostra.

En total, el 2015 a la RS Lleida es va convidar a 20.753 persones, dels quals 12.686 van entregar la mostra, que suposa un 61,13% de participació, una de les més altes de Catalunya.

Resultats del Programa

Als 831 usuaris positius (6,63% de tots els participants) se’ls va citar esglaonadament a la Consulta de la Unitat de Cribratge de l’Hospital Universitari de Santa Maria (CUC-HUSM) per fer-los la història clínica (HC), l’enquesta d’antecedents, informar-los de la prova a realitzar i subminstrar-los la medicació per fer una correcta preparació de la colonoscòpia.

D’aquests, la taxa d’indicació de la colonoscòpia ha estat del 94,6%, és a dir, en quasi tots els casos s’ha recomanat la realització de la prova.De les 740 colonoscòpies fetes, en el 32% no s’han observat lesions neoplàsiques, i se’ls citarà novament als 10 anys per fer una PDSOF; el 17,6% van tenir un diagnòstic d’adenoma de baix risc (ABR), és a dir, presentaven 1 o 2 adenomes de mida inferior a 10 mm, de morfologia tubular i amb displàsia de baix grau; aquests usuaris seran reconvocats des del Programa per realitzar-se novament una prova als dos anys.

El 26,1% van presentar diagnòstic d’adenoma de risc intermedi (ARI), amb l’extirpació de 3-4 adenomes de menys de 10 mm o bé un adenoma d’entre 10 i 20 mm de morfologia vellosa i displàsia d’alt grau; a aquests usuaris se’ls aconsella realitzar una colonoscòpia de control als 3 anys.

El 19,2% de les colonoscòpies practicades han resultat ser un adenoma d’alt risc (AAR); són usuaris als quals s’ha extirpat fins a 5 adenomes o bé un sol adenoma de mida superior a 20 mm i requereixen una colonoscòpia al cap d’un any.

Els pacients amb diagnòstic d’ARI i d’AAR seran controlats des de Consulta de la Unitat de Seguiment de cribratge del Hospital Universitari de Santa Maria on un gestor de casos serà l’encarregat de citar al pacient i fer les recomanacions i actuacions adients per un correcte seguiment de la seva patologia.

L’any 2015, el PDPCCR va diagnosticar 35 càncers invasius. La taxa de detecció de càncers invasius és de 2,76 casos per mil usuaris cribrats. La taxa de detecció de carcinoma in situ se situa en el 3,94 per cada mil usuaris cribrats. Els càncers in situ, un cop extirpats, reben el mateix tractament que si es tractés d’un ARI o d’un AAR, depenent de la classificació anterior.

Comparteix

També t'interessarà