Dia dels drets de la Infància: els nens i nenes aconsellen als mestres

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
20-11-2017
Actualitzat: 20-11-2017 16:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dia dels drets de la Infància: els nens i nenes aconsellen als mestres

"Que els tractin amb carinyo i que els facin sorpreses", "que tinguin molta paciència, perquè els alumnes volen escoltar", "que tinguin en compte que cada alumne és diferent i que adaptin les activitats als gustos de cadascun" o "que escoltin en cada moment les opinions dels nens i nenes". Aquests eren alguns dels consells que donaven als futurs i futures mestres alumnes de l'escola Frederic Godàs, del col·legi Maristes i també del Carme de Lleida. I és que un centenar de nens i nenes han tingut l'oportunitat d'ensenyar a alumnes de la facultat d'Educació Primària com són les seves classes. Tres cursos d'aquests centres de la ciutat de Lleida s'han traslladat aquest matí al campus de Cappont per mostrar als alumnes de primer del Grau d'Educació Primària Dual com es en la pràctica ser mestre.

Aquesta ha estat una de les activitats englobades en la commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància, que la Facultat d'Educació ha volgut celebrar precisament convidant als nens i nenes a les seves aules. "Un dels objectius de la jornada és atansar la facultat on s'aprén a ser mestre a les escoles on s'exerceix i que els infants coneguin la universitat", explica Carles Alsinet, degà de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social.

Per als alumnes del grau ha estat una bona oportunitat per veure com es desenvolupa una classe. "M'ha agradat especialment veure com nens i nenes de 9 anys toquessin el tema de la filosofia, que sabessin expressar emocions i valors. Nosaltres no ho fèiem i és molt important educar en la gestió emocional", subratlla Aleix Olondriz, un dels estudiants que ha estat present a la classe dels alumnes de 4t del Col·legi Maristes Montserrat. La Lídia Sevé també ha observat aquesta sessió i li ha sorprés que "tots tenien l'oportunitat d'expressar i reflexionar i eren molt naturals explicant experiències personals des de la sinceritat", explica. La classe dels alumnes de Maristes ha girat al voltant del concepte de felicitat, però també "han treballat el respecte als altres i la participació", afegeix Júlia Sesé, una altra de les estudiants de grau.

Jaime Aventín ha estat observant com els nens i nenes de 5è de l'escola Frederic Godàs feien una dinàmica sobre les emocions i els drets. "De forma molt simple i gràfica han tractat temes complexes", valora el noi. "Tots tenien ganes de participar i deien què sentien, es veia la relació que tenien entre ells", subratlla Pau Capdevila, que ha estat a la mateixa classe.

La Lídia, el Pau, el Jaime, la Júlia i l'Aleix són alumnes de primer d'Educació Primària. /A.R.A.

I és que el jovent que es vol dedicar a l'ensenyament des del principi tenen clar quina és la part més complicada de ser mestres. "Transmetre valors, més enllà de l'aprenentatge de coneixements", diu Pau Capdevila. "Arribar a assolir tots els objectius", apunta Aventín. També els preocupa la dedicació personalitzada: "Adaptar-se als infants, tractar-los com a iguals però difernts, tenint en compte la seva forma de ser", explica la Lídia Sevé. "Ser equitatiu però no igualitari", afegeix Aleix Olondriz, "cada infant ha de poder tenir el seu ritme". I sobretot, el gran objectiu: "Que no només entenguin el que els vols ensenyar, sinó que aprenguin a pensar per ells mateixos per tenir el seu propi criteri sobre les coses", conclou Júlia Sesé.

La classe de 2n del Col·legi del Carme de Lleida, avui a la facultat d'Educació. /A.R.A.
La dinàmica que han fet a la classe de l'escola Frederic Godàs dins la facultat. /A.R.A.
Els infants de 4t del Col·legi Maristes de Lleida han parlat de filosofia davant d'estudiants de la UdL. /A.R.A.

La jornada també ha donat l'oportunitat a una vintena d'alumnes d'Educació Primària de preparar activitats per als infants de les escoles que han anat a la universitat de visita. D'aquesta manera, s'ha tancat el cercle i tothom ha aportat i ha après.

CLÀUDIA NIUBÒ
CLÀUDIA NIUBÒ
CLÀUDIA NIUBÒ

Al migdia, els nens i nenes han fet avions de paper amb preguntes als futurs i futures mestres. Un cop llençats a l'aire, l'alumnat d'educació els recull i els respons. En les properes setmanes, cada infant rebrà el seu avió amb una resposta. La jornada ha acabat amb la lectura dels drets de la infància.

CLÀUDIA NIUBÒ
CLÀUDIA NIUBÒ
Comparteix

També t'interessarà