Dieta DASH: què és i quins beneficis té?

REDACCIÓ / HLA
Publicat: 
19-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Dieta DASH: què és i quins beneficis té?
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

La dieta DASH (Enfocaments Alimentaris per a Detenir la Hipertensió, per les seves sigles en anglès) és una tendència alimentària creada amb la finalitat de prevenir, disminuir i mantenir controlada la hipertensió arterial, una de les principals causes de mort en l'àmbit mundial.

Actualment, un terç de la població global té la pressió arterial alta. Les conseqüències d'aquesta malaltia poden ser molt variades, però es compliquen si coexisteix amb una altra patologia (com la diabetis).

Per aquest motiu, és fonamental prevenir i controlar el seu desenvolupament, objectiu que es pot aconseguir si s'implementa la dieta DASH com a forma d'alimentació.

Què és la dieta DASH?

Aquesta tendència alimentària es va originar als Estats Units en els anys 90 com a mesura per a reduir la hipertensió arterial i evitar els efectes secundaris dels mals hàbits alimentaris.

Encara que aquesta forma d'alimentació està indicada especialment per a persones amb alta tensió arterial, és una bona alternativa per a portar un estil de vida saludable i equilibrat.

La dieta DASH es basa en la reducció del consum d'uns certs aliments (sal, carns vermelles, alcohol, begudes ensucrades i ultraprocessats), així com l'increment de la ingesta de productes frescos i no processats (fruites, verdures, cereals integrals, llegums, ous, fruita seca, lactis desnatats o semidesnatats, peix i carn magra).

És, per tant, una dieta que inclou aliments rics en potassi, calci i magnesi i que se centra a reduir la quantitat de sal diària.

Cal tenir en compte que hi ha dues formes diferents per a dur-la a terme:

 1. D'una banda, la dieta estàndard, en la qual es poden consumir fins a 2.300 mg de sal diària.
 2. D'altra banda, la dieta baixa en sodi en la qual solament s'ingereixen 1.500 mg. En aquesta última, és important recordar beure aigua, ja que ajuda a eliminar els excessos de sodi en l'organisme.

Beneficis d'aquesta tendència alimentària

La dieta DASH es basa en el seguiment d'una alimentació saludable i equilibrada. Per aquest motiu té múltiples beneficis per a la salut:

 • Ajuda a reduir la hipertensió arterial (objectiu principal de la dieta).
 • Disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars, així com accidents cerebrovasculars.
 • És una dieta amb una alta aportació de minerals com a calci, potassi i magnesi, la qual cosa ajuda a enfortir els ossos.
 • En reduir-se la quantitat de sodi consumida, es millora la salut òssia.
 • A més, el baix consum de sal contribueix a mantenir una bona salut renal i a reduir el risc de càlculs renals.A conseqüència de la baixada de pes, s'afavoreix el metabolisme de la glucosa, prevenint o controlant el desenvolupament de diabetis.
 • Permet millorar els nivells de colesterol.

Cal tenir en compte que, per a una major efectivitat, és necessari acompanyar la dieta DASH amb activitat física diària. És recomanable fer exercici almenys cinc vegades per setmana, durant més de mitja hora.

Recorda:

 • La dieta DASH és una tendència alimentària creada amb la finalitat de prevenir la hipertensió arterial.
 • Els beneficis d'aquesta manera d'alimentació són múltiples, incloent-hi entre ells controlar el possible desenvolupament d'una tensió arterial alta.
 • Per a una major efectivitat de la dieta, és important acompanyar-la d'activitat física diària.
Comparteix

També t'interessarà