Dieta equilibrada, (im)possible per Nadal

REDACCIÓ
23-12-2019
 • Dieta equilibrada, (im)possible per Nadal
 • Viu el Nadal 2019 arreu del territori amb LLEIDA.COM

Com cada any, el Nadal arriba acompanyats dels àpats copiosos... No obstant això, si la nostra alimentació habitual és equilibrada abans de nadal i nutricionalment correcta, no hauria de preocupar-nos massa. Sí, sabem que sembla una missió complicat, quasi impossible, però permeteu-nos als il·lusos seguir somiant... Les especialistes del Grup HLA Perpetuo Socorro ens ajuden a aconseguir-ho!

Alimentació equilibrada en nadal

A Espanya s'engreixa, de mitjana, entre 2 i 4 quilograms per Nadal, segons la societat espanyola de medicina estètica. Per a evitar-ho, hem de procurar que els àpatas, encara que se no siguin habituals, incloguin aliments sans i rics com els llegums, els cereals integrals, les fruites i les verdures. Aliments amb els quals podem cuinar plats molt bons.

En el cas dels dolços, s'ha de procurar que continguin un alt percentatge en fruita seca com a ametlles, nous… Els lactis fermentats poden ajudar-nos a realitzar les digestions. L'alcohol és preferible evitar-lo o prendre'l amb moderació. Practicar exercici físic pot ser un gran aliat per a combatre els excessos d'aquestes festes.

El millor sopar també pot ser el més sa

Una bona opció és incloure una amanida en el menú nadalenc, reduir els entrants i fugir dels més grassos. Podem triar mariscos, salmó fumat, aladrocs en vinagre, mol·luscos com el polp o embotits magres com a pernil o llom i fins i tot formatges.

Aquesta és la nostra recomanació per al menú nadalenc:

 • De primer plat recomanem una sopa o crema de marisc o verdures
 • De segon, carn o peix al forn que puguem cuinar amb el seu propi suc sense addició de greixos
 • Com a acompanyament, millor verdures que salses
 • Per a postres, fruita, com la pinya que ajuda a la digestió
 • Incloure  fruita seca natural, les fruites seques o deshidratades, opcions saludables i molt típiques d'aquestes dates

Elabora postres amb lactis, fruites i fruita seca que no requereixin sucre. Les fruites d'aquesta època com les magranes o els cítrics i la fruita seca com les castanyes, les avellanes poden ser bons aliats en les nostres amanides, postres i guisats. Els dolços com el torró, fruita confitada, confitsMillor deixar-los per al final juntament amb el cafè o infusió i sempre amb moderació.

La moderació, el millor consell

Un aspecte fonamental per evitar guanyar pes en aquests períodes és la moderació. Es pot gaudir dels menjars sense excedir-se en les quantitats. És recomanable realitzar cuinar a través de mètodes com a cocció al vapor, ‘al papillote’, enfornat o la planxa on predominin els aliments que hem nomenat anteriorment i evitar el 'picoteo' entre hores.

Evitar indigestions

Recomanacions per a a evitar indigestions:

 • Donar donar temps a l'organisme entre menjars per a *metabolizar el menjar anterior.
 • Menjar petites quantitats i mastegar bé els aliments.
 • No ficar-se al llit immediatament després del menjar. Fer una passejada.
 • Evitar aliments que produeixin irritació intestinal, com els picants, xocolates, cítrics, fregits…
 • Evitar arribar amb molta fam als banquets per a evitar menjar massa.

Begudes per a evitar les males digestions

 • Una bona opció com a begudes de Nadal són les elaborades a partir de fruites naturals com la sagnia en la qual, en comptes de vi, s'utilitzi suc de magrana
 • Igualment, els refrescos de cogombre i menta o ponx de Nadal elaborat amb la mescla de suc de poma, nabius i llimona a parts iguals al que li afegim gel i gingebre (arrel bullida prèviament).
 • Les infusions poden ajudar a millorar la digestió

Recorda també que si la nostra alimentació habitual és equilibrada i nutricionalment correcta no hem de preocupar-nos dels excessos nadalencs. El millor sopar també pot ser sana. Només cal ser creatiu
La moderació en aquestes festes és el millor consell.


Especialistes del Grup HLA Perpetuo Socorro
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next