Dissenyen un auricular que prediu les crisis epilèptiques minuts abans que passin
Una start-up catalana ha dissenyat un auricular que permet predir les crisis epilèptiques entre un i tres minuts abans que passin. El producte de MJN-neuro registra l'activitat elèctrica del cervell en temps real a través del canal auditiu i aquesta informació passa per uns algoritmes d'intel·ligència artificial personalitzats que determinen el risc de crisi epilèptica. Quan és elevat, l'auricular, que està connectat mitjançant una app al telèfon del pacient, envia un senyal d'avís tant a ell com als seus contactes de confiança. MJN-neuro, que remarca que aquest és el primer producte del món que pot predir les crisis epilèptiques, va fer un assaig clínic el 2019. A l'abril del 2020 va rebre el certificat CE per a productes mèdics de la UE.
Segons l'empresa, el pacient rep l'alerta d'1 a 3 minuts de mitjana abans que passi la crisi, de manera que pot prendre mesures de seguretat com asseure's o estirar-se a terra i avisar les persones del voltant. "Aquesta funcionalitat de prevenció va ser el principal objectiu amb què vam crear el dispositiu, ja que durant les crisis la persona pot patir accidents, com caigudes i cops, algunes vegades, de gravetat", explica David Blánquez, CEO de MJN-neuro.
El fet que els pacients amb epilèpsia no puguin saber quan tindran una crisi provoca un impacte emocional negatiu en gran part d'ells, segons assenyala l'start-up. Així, el 54 % de les persones amb aquesta malaltia pateix ansietat i un 32%, depressió. "Aquest producte sanitari reduirà aquesta incertesa i, amb això, els sentiments negatius que comporta, que empitjoren les crisis i redueixen la qualitat de vida", assenyala el CEO de MJN-neuro. "També augmentarà la seguretat en un mateix, aportarà tranquil·litat als cuidadors i contribuirà a les relacions socials", afegeix.
El producte està especialment indicat per a pacients amb epilèpsia refractària, que són aquells en els quals el tractament farmacològic no controla la totalitat de les crisis, i representen el 30 % del total. Aquests pacients tenen atacs de manera freqüent i, a vegades, severs.
Les dades derivades de les crisis recurrents que tenen les persones amb epilèpsia farmacorresistent són les que s'han utilitzat per crear algoritmes d'intel·ligència artificial personalitzats per a cada cas i que són els que permeten preveure els atacs. "Si un pacient pren medicació que li funciona i està estable no ha de portar el dispositiu perquè si, per exemple, tingués només una crisi a l'any seria necessari un llarg període de temps per crear-li el seu algoritme", indica David Blánquez.
Assaig clínic
Després de l'assaig clínic amb 30 pacients amb epilèpsia refractària la Unitat d'Epilèpsia de la Clínica Corachan de Barcelona i al Centre de Neurologia Avançada de Sevilla, el passat mes d’abril va obtenir el certificat CE per a productes mèdics per part de la Unió Europea. El 21 de novembre a les 16 es preveu fer l'acte de llançament oficial del producte en format webinar. Hi participaran el CEO de l'empresa, la seva filla Marina –que pateix epilèpsia- i especialistes mèdics.