Diverses clavegueres de Lleida desperten amb el missatge “L'oceà comença aquí"

REDACCIÓ
07-08-2020
  • Diverses clavegueres de Lleida desperten amb el missatge “L'oceà comença aquí"
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Diverses clavegueres de Lleida desperten amb el missatge “L'oceà comença aquí"

Aquest matí, la ciutat de Lleida ha despertat amb diverses pintades a la vora de les clavegueres amb un missatge per conscienciar a la població sobre els residus mal gestionats i el seu efecte devastador sobre els ecosistemes marins.

Es tracta d’una activitat realitzada per les voluntàries de la ONG ecologista Greenpeace durant la darrera nit. A la vora de les clavegueres s’ha pintat amb tempera i corró i sobre plantilles d’acetat, el missatge “El océano empieza aquí” i la silueta d’un animal marí (calamar, crac, cua de balena, estrella de mar, medusa, peix, pop o tortuga). Els missatges són en castellà i en català i s’ha realitzat en les zones del Camp d’Esports, Barris Nord (zona del mercadet dels dissabtes), Unipreus, Libreríi Abacus, Rectorat, Av Blondel, carrer Major, Gimnas Ekke, Plaça Europa, Clínica Ponent, CEIP Ensenyança, l’Hospital Santa Maria, l’Hospital 11 de setembre i en zones properes del supermercat Carrefour.

Tot el que llencem a les clavegueres o el que cau de les papereres finalment arriba a les clavegueres i dins dels nostres rius arriba fins als mars i als oceans. Per aquesta raó, des de Lleida, la Elena, voluntària de Greenpeace a la ciutat, va decidir passar a l’acció cansada de veure com el Segre es va omplint cada vegada de més residus any rere any i així va sorgir la idea d’aquesta activitat. “Personalment insisteixo a tota la meva família i amics propers sobre la responsabilitat del nostre consum i dels residus que generem, però vaig pensar que ens calien totes les voluntàries treballant en això. El nostre riu ens necessita però els nostres oceans encara més” ha comentat l’Elena al costat d’una “pintada”.

Des del 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, diferents grups de voluntariat de Greenpeace han realitzat la mateixa activitat en altres ciutat de tot el territori espanyol. En total més de 160 persones voluntàries han estat pintant aquestes plantilles en clavegueres urbanes per recordar la importància que tenen els oceans per a la nostra salut i la del planeta.

Situació dels oceans

El 66% dels mars mostren una greu alteració deguda a l’impacte humà. Malgrat això, protegir aquests ecosistemes és clau ja que suposen el 70% de la superfície del planeta y són la base de la seva vida.

La contaminació que pateixen els oceans és una de les amenaces més urgents que tenim. I tant el plàstic, com tot el material sanitari d’un sol ús que s’està acumulant degut a la crisis de la COVID-19 està fent que la situació empitjori de forma exponencial. Si fa una dècada s’estimava que entre 4 i 12 milions de tones de residus plàstics arribaven als oceans a nivell mundial, aquesta xifra no ha fet més que augmentar els últimns anys. El Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) fa l’estimació que els plàstics oceànics són els responsables de la mort de milers de criatures marines cada any. Estudis recents han trobat microplàstics en la femta humana la qual cosa mostra que els plàstics estan molt generalitzats en el nostre entorn y la necessitat d’estudis addicionals sobre les implicacions dels microplàstics en els humans.

El recent anunci del Ministeri de Transició Ecològica sobre l’Avantprojecte de Ley de Residus hauria d’ajudar a disminuir la contaminació per plàstics en els nostres mars, però des de Greenpeace esperem que aquesta Ley millori molt més abans de la seva aprobació final de forma que permeti de forma certa reduir els residus que generem i apostar per un model molt més sostenible que l’actual, que tan mal provoca en les masses d’aigua.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?