Dos claustres de Lleida en transformació

j. b.
Publicat: 
14-04-2016
Actualitzat: 14-04-2016 11:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dos claustres de Lleida en transformació

Art floral a la Seu Vella i art efímer a la Universitat de Lleida. Dos intervencions singulars en els claustres del monument lleidatà i de l’edifici del Rectorat, a la rambla Aragó, que sorprenen aquests dies a visitants i estudiants. D’una banda, l’artista lleidatà Dídac Masip ultima la seua singular intervenció pictòrica en les vidrieres d’una ala del claustre de les Heures de la UdL, titulada La Xina, entre llums i ombres, que està previst inaugurar dilluns vinent (19.00 h). Estudiant de xinès des de fa vuit anys, Masip ha volgut retre un particular homenatge al gegant asiàtic amb una explosió de colors i de gestualitat inspirada en el ritme i moviment de la mateixa escriptura xinesa. Es tracta de la primera vegada que l’artista lleidatà pinta sobre vidre –habitualment ho fa sobre tela de sac–, però no en gran format. En la seua intervenció a la UdL, que comença amb la frase en xinès “Sigueu benvinguts”, Masip acoloreix els vidres amb terres minerals que fixa a la superfície amb goma aràbiga, un mètode que a més suposarà la fàcil eliminació de la pintura una vegada finalitzi el 30 d’abril aquesta exposició organitzada per la càtedra d’estudis asiàtics. Masip té previst pintar també els versos d’un poema en xinès i la traducció al català, a més a més dels retrats de 22 estudiants de la Universitat de Lleida procedents del país asiàtic, amb els quals l’artista ha anat conversant i practicant el xinès en els últims anys.

D’altra banda, l’espectacular claustre de la Seu Vella segueix de cap per avall en la part final de les obres que van començar el passat mes d’octubre amb la tala de gairebé una desena d’arbres que lluïen des de feia dècades en aquest espai del monument.

Operaris de l’Institut Municipal d’Ocupació ultimen la preparació de tota l’àrea enjardinada després dels treballs de drenatge i instal·lació del reg. Per a l’última fase de les obres caldrà esperar tanmateix fins a la pròxima tardor, ja que el projecte de plantes florals i nova vegetació especifica que la plantació s’ha d’efectuar a partir de finals de setembre per a una aclimatació òptima. S’ha de recordar que aquesta actuació al claustre es va iniciar per solucionar els problemes de reg, per ruptures ocasionals de canonades però també perquè el sistema d’aspersió suposava massa despesa d’aigua i, a més, afectava les parets de pedra sorrenca de l’edifici.

Plantes més baixes per no tapar les arcades del monument

La decoració vegetal del claustre de la Seu Vella no taparà el mateix monument, com ocorria amb els arbres i les plantes que s’han tallat, que en algun cas ocultaven les arcades gòtiques del segle XIV. El projecte inicial especificava la plantació de plantes de diverses espècies de manera que la seua floració s’anirà combinant amb les diverses estacions de l’any, com rosers, ginestes, romers o diferents tipus d’arbustos.

Comparteix

També t'interessarà