Dos guies de muntanya morts i un investigador ferit crític al quedar atrapats per una allau a la Val d’Aran

R. RÍOS / E. FARNELL
Publicat: 
23-03-2018
Actualitzat: 23-03-2018 9:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dos guies de muntanya morts i un investigador ferit crític al quedar atrapats per una allau a la Val d’Aran

Dos guies de muntanya –Unai Pérez,veí de Vilaller de 43 anys, i Gaspar Giner, veí de Chía (Vall de Benasc) de 39– van morir ahir atrapats per una allau de neu a la Val d’Aran. Un tècnic que feia treballs d’investigació, Robert Sánchez, veí de Boí de 44 anys, va resultar ferit crític. Les víctimes es van veure sorpreses per una allau a la Val de Conangles, a la zona de la boca sud del túnel de Vielha. Els tres, experts muntanyencs, van sortir del Centre de Recerca d’Alta Muntanya que la Universitat de Barcelona (UB) té a Vielha per participar en una expedició organitzada pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes en el marc d’un projecte europeu d’investigació. Poc després de sortir, el cap del projecte no va poder contactar amb cap dels tres i va decidir alertar els serveis d’emergència.

El grup de rescat de muntanya dels Pompièrs d’Aran va rebre l’avís d’una allau amb possibles víctimes a les 9.45 del matí, quan es va activar l’operatiu de rescat, en el qual van actuar tretze efectius del Grup de Rescat de Muntanya dels Pompièrs, dos del Grup d’Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat, tècnics del centre de predicció d’allaus del Conselh i Mossos d’Esquadra, a més de la Unitat d’intervenció en muntanya del SEM i guies de muntanya.

Els efectius van arribar al lloc de l’allau pocs minuts després de les deu del matí i gràcies als sistemes de detecció (ARVA) que portaven les víctimes es va localitzar la primera, que estava semienterrada i conscient però amb múltiples fractures, segons va explicar el cap del grup de muntanya dels Pompièrs, Jaunmi Riu. El dispositiu va localitzar seguidament les altres dos víctimes, que haurien mort pràcticament a l’acte. El ferit va ser evacuat a l’heliport de la Val d’Aran, on va ser atès d’urgència i traslladat en helicòpter medicalitzat a l’hospital de Bellvitge a Barcelona, en el qual va ingressar amb politraumatismes en estat crític.

La unitat de muntanya dels Mossos d’Esquadra va obrir una investigació per aclarir les causes de la tragèdia. A la zona, el perill d’allaus era ahir al nivell 3 sobre 5, segons Protecció Civil i el centre de predicció d’allaus d’Aran. Les primeres investigacions apunten que a la muntanya hi havia plaques de gel formades per la neu dels últims dies que haurien ocasionat l’allau que va arrossegar les tres persones. Com a experts muntanyencs que eren, anaven caminant per les crestes de la muntanya precisament per evitar allaus.

Eren amics i no estava previst que fessin l'expedició ahir

Una casualitat hauria fet que els tres atrapats, amics entre ells, coincidissin ahir. Al tècnic, que va resultar ferit crític, l’havia d’acompanyar el seu cap en la ruta, però al trobar-se aquest malament, el tècnic de Boí va contactar amb els altres dos muntanyencs per no fer l’expedició sol. Una situació que acostumaven a repetir durant l’hivern en diferents ocasions. En aquesta, havien sortit per recollir mostres per a un projecte del Centre d’Estudis Avançats de Blanes sobre els ecosistemes aquàtics del Pirineu. Es dirigien al Lac Redon per extreure mostres d’aigua i sediments en diferents profunditats, que després haurien de ser analitzades al laboratori del CRAM, dependent de la Universitat de Barcelona, però on també treballen investigadors del CSIC i del CREAF.

Els cossos de les dos víctimes mortals, l’aixecament dels quals va fer al mateix lloc dels fets la jutge de Vielha, van ser traslladats a l’Institut de Medicina Legal de Lleida per practicar-los l’autòpsia. Per la seua part, els agents dels Mossos d’Esquadra van dur a terme una inspecció ocular tant a peu com per aire a la zona per determinar les causes de la tragèdia.

Comparteix

També t'interessarà