Durro obra la temporada de Falles al Pirineu

REDACCIÓ
Publicat: 
16-06-2021
Actualitzat: 16-06-2021 18:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Falles Durro 2021
    Peu de foto: 
    Falles Durro 2021
  • Durro obra la temporada de Falles al Pirineu
    Peu de foto: 
    Falles Durro 2021

El poble de Durro, a la Vall de Boí, a la comarca de l'Alta Ribagorça, obre aquest vespre la temporada de Falles al Pirineu de Lleida, la gran festa del foc que marca el final de la primavera i l'inici de l'estiu. Una tradició mil·lenària que enguany celebraran durant aquest mes de juny i el juliol un total de 16 poblacions de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Aran, i com a novetat en aquesta temporada s'incorpora a la baixada de falles el municipi d'Alàs i Cerc, amb la qual cosa l'Alt Urgell recupera una tradició perduda des de fa molt temps. Enguany les Falles poden celebrar-se, però amb alguns condicionants i en alguns casos queden restringides als veïns i veïnes de cada nucli de població.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha volgut viure en directe aquesta primera baixada de falles del Pirineu al poble de Durro amb motiu de la festa de Sant Quirc "com un acte de suport al sector turístic de les nostres comarques davant la recuperació progressiva que s'està notant en l'àmbit turístic gràcies al procés de vacunació".

Pujol ha destacat que enguany s'ha pogut recuperar en part la festa de les Falles amb diferents mesures restrictives per mantenir les mesures de seguretat, després que l'any 2020 es van haver de fer de manera simbòlica per la COVID-19. L'afluència de visitants a les Falles del Pirineu no havia parat de créixer fins a l'any 2020, que per causa de la pandèmia no es van poder celebrar amb normalitat, "amb tota la repercussió econòmica que representen per als municipis que les acullen i per a la preservació d'una festa de tradicions mil·lenàries que ara disposa d'un reconeixement internacional, inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO des del mes de desembre del 2015, que ens ajuda a posicionar millor la nostra destinació a escala global", ha afirmat.

Rosa Pujol, acompanyada per la presidenta del Consell Comarcal, Maria José Erta; l'alcalde pedani de Durro, Enric Plaza; el regidor de Turisme de la Vall de Boí, Albert Palacín; el diputat de l'Alt Pirineu Antoni Navinés, i l'assessor del Pirineu, Gerard Sabarich, ha pujat aquesta tarda fins a Sant Quirc, on es troba el Far de Durro, des d'on aquest vespre baixaran les torxes enceses per la muntanya fins a arribar al poble. Abans de pujar al Far també han fet una visita guiada a l'església de la Nativitat de Durro, que forma part del conjunt romànic de la Vall de Boí declarat Patrimoni Mundial l'any 2000.

Falles amb condicionants

Enguany les Falles poden celebrar-se, però amb alguns condicionants. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de la Vall de Boí s'ha fet una crida a les associacions dels pobles recomanant que no se celebrin les festes majors, ja que les mesures vigents les fan poc viables en unes condicions òptimes pels espais i els aforaments que es demanen des del Procicat. Pel que fa a les falles, especialment per al dia 23 de juny, coincidint amb la nit de Sant Joan i la previsió d'una gran afluència de visitants, s'ha demanat que les baixades estiguin restringides als veïns i veïnes de cada nucli, s'eviti la interacció entre els fallaires i el públic i que els espectadors puguin fer el seguiment de la baixada des dels domicilis o allotjaments turístics respectius per evitar massificacions als carrers.

Falles 2021

A l'Alta Ribagorça hi ha previstes falles a Durro, el Pont de Suert, Boí, Casós i Vilaller; Barruera Erill la Vall; Taüll i Llesp.

Al Pallars Jussà, enguany se celebrarà la baixada de falles de la Pobla de Segur, mentre que al Pallars Sobirà tindran lloc les d'Isil, València d'Àneu i Alós d'Isil. En el cas de les falles del Pallars Sobirà, la festa es farà en un format restringit, bàsicament dirigida als veïns, per no sobrepassar l'aforament i respectar les mesures de seguretat. A la Vall d'Aran hi ha previstes la Crema deth Taro d'Arties i la Crema deth Haro de Les.

Pel que fa a Alàs i Cerc, el municipi recupera una tradició local datada de l'any 1543, cosa que la converteix actualment en la més antiga documentada al Pirineu català.

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les Falles i la Festa del Foc del Pirineu van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'1 de desembre de 2015. El patrimoni cultural immaterial comprèn tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents com a tradicions orals, arts de l'espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatives a la natura i l'univers, i sabers i tècniques vinculats a l'artesania tradicional. Aquesta distinció beneficia, entre d'altres, 17 pobles de Catalunya, dels quals 15 de les comarques de Lleida, que celebren aquesta tradició d'origen ancestral per Sant Joan.

Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l'Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Vall d'Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

Comparteix

També t'interessarà